Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Economie 25/02/2021 9:50:27

Wageningen University en Research onderzocht de toepasbaarheid van blockchain in agrifood, omdat het kansen biedt voor een duurzame agrifood, maar er zijn ook beperkingen en knelpunten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

Dakserre Agrotopia erkend als Europees living lab

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij een blockchain moet je deelnemers in een informatiesysteem, bijvoorbeeld boeren, producenten en verkopers voorstellen als zogenaamde nodes of knooppunten in een digitaal netwerk.

Elke node heeft alle informatie van het hele netwerk. Hierdoor is er bij het overdragen van informatie tussen partijen geen centrale toezichthouder meer nodig: de nodes in het netwerk controleren onderling of hun kopieën nog overeenkomen.

Als er bij één van de nodes afwijkende informatie wordt gevonden, is het duidelijk dat die gegevens niet kloppen. Hierdoor zijn data betrouwbaar en transparant te delen, waarbij alle informatie voor iedereen toegankelijk blijft.

Deze transparantie van blockchain is een groot voordeel in de agrarische voedselketen. Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt, iets wat momenteel lastig is omdat die ketens zo complex zijn.

“Traceerbaarheid van producten in de voedselketen wordt hierdoor makkelijker en voorkomt eventuele fraude”, stelt Lan van Wassenaer, programmaleider van dit onderzoek bij WUR.

Doordat er geen centrale controlerende instantie meer nodig is, kun je digitale transacties automatiseren. Ook geeft blockchain boeren en tuinders en andere partijen de regie om te beslissen welke data ze delen met anderen.

In de agrifood staat blockchain nog in de kinderschoenen. Van Wassenaer: “Als je blockchain wilt invoeren moet je een werkend systeem op de schop gooien en niet iedereen vaart wel bij transparantie. Sommige partijen, zoals makelaars, baseren bijvoorbeeld hun businessmodel op ondoorzichtigheid.”

Om blockchain in de agrifood verder te helpen, is het belangrijk om vergaande digitalisering en een duidelijke visie voor de data-economie te realiseren, aldus Van Wassenaer. “Dat is belangrijk om de kaders te scheppen voor het eigendom en delen van data. Regels zijn hierbij broodnodig.”

Overheid en beleidsmakers zouden een lange-termijn visie en plan voor data en het delen van data moeten ontwikkelen. Ook is het oprichten van een digitaal observatorium raadzaam om snel de ontwikkelingen van blockchain toepassingen bij te houden en aan te sturen.

Verder raden de onderzoekers aan bestaande initiatieven te helpen ontwikkelen met blockchain prototypes die al werken. Digitale transformatie gaat sneller wanneer er gebruik wordt gemaakt van bestaande technieken. De werking van blockchain is zo ook te demonstreren voor partijen in de agrifood-sector. << (Lydia Heida) (foto: WUR)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners