VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

Economie 27/04/2021 14:37:33

Samen met Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, lanceert het imec-SMIT-VUB-Kenniscentrum Data & Maatschappij het project ‘amai!’ en brengt experts en burgers samen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Rittal introduceert nieuwe patchkast TX CableNet

Licht sturen naar plekken waar het niet kan bestaan

VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van amai! is om experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen te laten ontwikkelen en samen te komen tot slimme oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Pieter Duysburgh, operational lead bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij “In amai! zitten niet toevallig de letters AI. Met dit ambitieuze project willen we het brede publiek betrekken bij de richting die technologische innovaties met artificiële intelligentie uitgaan.”

Elke slimme oplossing begint met een simpele vraag. Neem als voorbeeld een spamfilter. Deze AI-toepassing is ook ontstaan omdat iemand zich afvroeg of het mogelijk zou zijn de ochtend te beginnen met enkel mails die ertoe doen.

Het project gaat dus in eerste instantie op zoek naar ‘simpele’ vragen over belangrijke problemen. De deelnemers hoeven geen krak te zijn in technologie. Het platform biedt ook inspirerende en laagdrempelige AI-voorbeelden.

Op het platform amai.vlaanderen kan iedereen zijn vragen en ideeën delen voor AI-toepassingen binnen vier thema’s die heel wat Vlamingen belangrijk vinden: klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk. Samen met experten en organisaties die inzetten op één van de vier thema's, worden de ideeën dan verder uitgewerkt tot oplossingen.

Tot 8 juni kan men vragen en ideeën achterlaten op het platform. Daarna worden de verzamelde ideeën uitgediept tot concrete onderzoeksvragen. Dat doen burgers samen met de thema-experten en de AI-experten.

Op basis van deze concrete ideeën wordt dan een oproep gelanceerd naar KMO’s, organisaties en onderzoekers om één van de maatschappelijke toepassingen uit te werken.

De geselecteerden krijgen financiële steun om dit in 2022 verder te ontwikkelen. << (Guy Leysen) (infographic: VUB)

Klik hier voor de projectwebsite >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners