Oerlemans opent nieuwe fabriek in Giessen

Het snel groeiende bedrijf produceert elke week 1,3 miljoen kilo folie in de vijf vestigingen die elk een eigen type flexibele folie produceren, met bioplastic als volgende stap.

Trefwoorden: #Apachehelikopters, #bioplastic, #flexibele folie, #landbouw, #legervoertuigen, #Oerlemans, #voedingsindustrie

Lees verder

Techniek

( Foto: Oerlemans )

ENGINEERINGNET.NL - Oerlemans levert folies aan bedrijven in de landbouw, voedingsindustrie of retail, maar ook aan het Amerikaanse leger.

Daarvoor is samen met een Amerikaans bedrijf een speciale anti-corrosiefolie ontwikkeld. Die gebruikt het Amerikaanse leger voor het inpakken van onder meer Apachehelikopters en legervoertuigen.

De opening van de nieuwe fabriek is het begin van de uitbreidingsplannen, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Het is de bedoeling dat op termijn ook de rest van dit perceel wordt bebouwd. Er zijn 250 mensen werkzaam bij Oerlemans in Genderen en Giessen.

Oerlemans, FKuR Kunststoff en BK Pac hebben de handen ineen geslagen om de toepassing van biogebaseerde kunststoffen in duurzame folieverpakkingen voor voedsel een flinke impuls te geven.

Dit is een grensoverschrijdend project, waarbij bioplasticsbedrijf FKuR als distributeur de door wereldleidende Braziliaanse biopolymeerproducent Braskem geproduceerde Green PE aanlevert, dat gebruikt wordt om de folie te produceren.

Dit op suikerriet gebaseerde polyethyleen is 100% recyclebaar en draagt bij aan het terugdringen van de impact van broeikasgassen op het milieu. Door het gebruik van hernieuwbare materialen wordt tot 2,15 ton CO2 gebonden per ton groene PE. Deze kunststof is niet biologisch afbreekbaar, zodat deze CO2 gedurende de gehele levenscyclus van het product erin opgeslagen blijft.

In een volgende stap zal Oerlemans op de twee productielocaties in Genderen en Giessen de door FKuR geleverde biogebaseerde PE van Braskem toepassen in de productie van hoogwaardige flexibele folies.

Dankzij de uitgebreide productiefaciliteiten biedt Oerlemans alle mogelijke verwerkingsprocessen, van extrusie tot en met bedrukken en conversie. Hierdoor is Oerlemans in staat snel en flexibel te reageren op veranderende eisen en om klantoplossingen op maat te ontwikkelen en te leveren.

De bedrukte en geperforeerde folies gemaakt van Green PE worden geleverd aan de Scandinavische distributeur BK Pac, die gespecialiseerd is in verpakkingsmaterialen, waaronder folies, netten en verpakkingstrays voor groenten, fruit, vlees en andere voedselproducten.

BK Pac is een bedrijf dat daar veel zaken doet en goed bekend is met de eisen van de klanten en de markt. Hierdoor kan veel waardevolle informatie worden teruggekoppeld naar de waardeketen, die gebruikt kan worden voor verdere ontwikkeling en innovatie.

Sinds de lancering van de nieuwe productlijn op basis van Braskem’s Green PE richten Oerlemans, FKur en BK Pac zich op het verder uitbreiden en ontwikkelen van deze productlijn, met als doel deze biogebaseerde kunststof als duurzaam alternatief in de Scandinavische markt te zetten.