Van Hool investeert 15 miljoen euro in Macedonische fabriek

Busbouwer Van Hool gaat de komende vier jaren 15 miljoen euro investeren in haar productie-eenheid in Macedonië. De bedoeling is de positie op de Amerikaanse markt van autocars vrijwaren.

Trefwoorden: #autobus, #busbouwer, #Flip Van Hool, #investering, #Macedonië, #openbaar vervoer, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Het investeringsprogramma omvat een periode van 4 jaren waarbij, in een eerste fase (2016), een nieuw magazijn gebouwd wordt en de verfspuiterij uitgebreid wordt.

In een tweede fase (2017-2018) worden de 4 productielijnen verdubbeld naar 8 zodat de productie-capaciteit uiteindelijk opgetrokken wordt naar 900 autocars per jaar (nu 500 voertuigen).

Om deze verhoging van de productie-capaciteit te realiseren, worden in de komende jaren zo’n 400 medewerkers aangeworven. Tegen 2019 zullen in totaal 1250 medewerkers in Macedonië werken.

Het bedrijf wil bovendien bepaalde marktsegmenten, die dreigen verloren te gaan, verder bewerken en plant hiervoor een aantal nieuwe producten die in Koningshooikt zullen ontworpen en ontwikkeld worden en in de fabriek in Skopje zullen gebouwd worden.

Filip Van Hool, CEO Van Hool: “We hadden deze investering liever gerealiseerd in België, maar de nood is hoog en om de toekomst van onze groep op lange termijn te vrijwaren, zijn wij genoodzaakt om te investeren in onze vestiging in Macedonië.”

Van Hool geeft hiervoor drie redenen op: de nummer 1 positie op de Noord-Amerikaanse privé-markt van autocars vrijwaren, de verdere uitbouw van het verleden jaar gelanceerde autocar en een betekenisvolle rol blijven spelen op de markt van het openbaar vervoer blijven spelen.

Van Hool: “Koningshooikt blijft een belangrijke productieplaats en we wensen absoluut het beslissings- en innovatiecentrum van de groep daar te behouden, maar we mogen niet blind zijn voor de opportuniteiten die de vestiging in Macedonië voor onze groep kan betekenen.”