Papier met vezels van restanten tomaten- en paprikaplanten

Papierfabrikant Schut lanceert na twee jaar ontwikkeling een nieuwe papiersoort, Valorise geheten, waarbij vezels van agrarische reststromen als grondstof voor het papier zijn gebruikt.

Trefwoorden: #Connecting Industries, #Papier, #Papierfabrikant, #paprikaplanten, #restanten, #Schut, #tomatenplanten, #Valorise, #vezels

Lees verder

Techniek

( Foto: Schut )

ENGINEERINGNET.NL - Dit papier is het resultaat van de samenwerking met telers, kenniscentra en universiteiten voor de circulaire verwaarding van vezels uit agrarische reststromen, zoals van tomaten- en paprikaplanten. Doel is om agrarisch restmateriaal als grondstof in te zetten voor de papiersector en als ingrediënten voor andere industrieën.

De verwerking van deze agrarische vezels door Schut Papier hebben geleid tot een papier met hoge tactiele en visuele waarde, waarbij de vezels subtiel aanwezig zijn. Valorise is te bestellen vanaf 100 kilo en verkrijgbaar in de gramgewichten 125 en 250, formaat 65x92 cm. Dit ongestreken papier laat zich goed verwerken in alle gangbare print- en drukprocessen.

Eind 2014 verscheen het tafelboek Connecting Industries, het eerste resultaat van drukwerk op speciaal hiervoor door Schut Papier geproduceerd papier met vezels van agrarische reststromen. De inhoud van het boek, dat over duurzaamheid en innovatie gaat, wordt direct zichtbaar door het gebruik van dit papier met natuurlijke lokale agrarische vezels.

Inmiddels is voor verschillende andere publicaties en materialen ook al gebruik gemaakt van dit papier.

Het papier met tomatenplantvezels is in 2015 door CEPI, de Confederation of European Paper Industries, verkozen tot een van de twintig meest innovatieve producten binnen de pulp- en papierindustrie.