ELECTRE: verlagen van kosten electrolyzers door verlenging van levensduur

VoltaChem en Hydron Energy gaan samenwerken om te onderzoeken welke invloed het volgen van een wisselend aanbod aan duurzame elektriciteit heeft op levensduur van electrolyzers.

Trefwoorden: #ecn, #ELECTRE, #electrolyzer, #Hydron Energy, #PEM, #Proton Exchange Membrane, #VoltaChem

Lees verder

research

( Foto: Voltachem )

ENGINEERINGNET.NL - De PEM of 'Proton Exchange Membrane'-electrolyzer wordt beschouwd als dé belangrijkste technologie voor de toekomst voor de productie van waterstof uit elektriciteit.

Testen van PEM-brandstofcellen in de autosector lieten de grote impact zien van wisselende belasting op de levensduur. Momenteel is er hierover nog weinig bekend.

VoltaChem en Hydron Energy hebben nu - met de financiële steun van Topsector Chemie - een project in het leven geroepen om op te helderen in welke mate deze sterk wisselende belasting de levensverwachting vermindert en welk type wisselingen in de belasting de levensduur specifiek beïnvloeden.

Het uiteindelijke doel van het onderzoeksproject is om de kosten van electrolyzers te verlagen naar een niveau waar waterstof uit hernieuwbare elektriciteit een aantrekkelijke optie wordt voor de chemische industrie.

Het probleem met de huidige elektrolyzers is dat ze wel lang meegaan, maar dat ze kostbaar zijn. Momenteel wordt namelijk beroep gedaan op dure katalysatoren, metalen en membranen om de eenvoudige reden dat minder dure componenten niet de gewenste levensduur kunnen garanderen.

Inzicht in de factoren die deze levensduur beïnvloeden en het verhogen van de duurzaamheid van minder kostbare componenten zijn dus essentieel om de kosten te reduceren.

Dat de twee elektrolysefabrikanten samenwerken voor dit project, heeft een economische reden: levensduurmetingen zijn tijdrovend en daardoor duur: "Om vraagstukken rond de levensduur op te lossen is samenwerking gewoon hard nodig."


ACHTERGROND
Het ELECTRE-project wordt uitgevoerd onder de vlag van het industriegedreven 'Shared Innovation Program VoltaChem', dat de elektriciteitssector verbindt met de chemische industrie. Om de basis die wordt gelegd binnen het project verder te versterken, nodigt VoltaChem geïnteresseerde partijen uit de chemische industrie, de elektriciteitssector en toeleveranciers uit om te praten over mogelijkheden tot samenwerking.