Marine neemt sterkste sleepboot ooit in gebruik

De sterkste sleepboot uit de geschiedenis van de Koninklijke Marine is onlangs in Den Helder gearriveerd, met een trekkracht van 60 ton.

Trefwoorden: #defensie, #marine, #sleepboot

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - De sleepboot is een aanvulling op de huidige Linge-slepers, die een trekkracht hebben van 22 ton.

De extra trekkracht is nodig om ook de grootste schepen, zoals het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman, bij alle windsterkten veilig te assisteren in de haven. De marine neemt nog twee 60 ton trekkende sleepboten in gebruik.

De Nederlandse scheepsbouwer Damen nam in het Roemeense Galati de bouw van de vaartuigen voor zijn rekening, waarvan de eerste nu in Nederland is. De afgelopen weken legde de Noordzee ruim 3.700 zeemijlen af om in Den Helder te komen.

Hoofd Nautische Dienst luitenant-ter-zee Herman Schooljan was een van de leden van de zogenoemde ophaalbemanning: “De komende week verhelpt Damen Den Helder alle storingen die we tijdens de reis ontdekten. Daarna beginnen we op dit schip direct met het opleiden van de bemanningen die in maart het tweede schip gaan halen en in juni het derde.”

De sleepboten zijn vernoemd naar de wateren rond Den Helder, naast de Noordzee zijn dat de Waddenzee en de historische Zuiderzee.

De hybride boten van het type ASD2810 worden zowel elektrisch als door een verbrandingsmotor aangedreven. Hierdoor verbruiken ze minder brandstof en stoten minder schadelijke stoffen uit dan bij de huidige sleepboten.

Niet direct gebruikte elektrische energie wordt opgeslagen in een batterijpakket. Daarmee zijn bijvoorbeeld scheepshuishoudelijke systemen te voeden.

Dit sluit goed aan bij het streven van Defensie om in 2050 grotendeels onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Deze plannen staat in de Operationele Energiestrategie die Hennis vorige week nog naar de Kamer stuurde.

De nieuwe slepers vervangen 4 van de 5 Linge-klasse sleepboten. Alleen de Gouwe, die 10 jaar jonger is dan de andere 4, blijft in gebruik.