122 miljoen euro voor investering Nedmag Industries

De zoutwinner gaat 57 miljoen euro investeren in (duurzame) innovatie en 65 miljoen euro in nieuwe magnesiumzoutbronnen.

Trefwoorden: #innovatie, #investering, #magnesiumzoutbronnen, #Nedmag Industries

Lees verder

Techniek

( Foto: Nedmag )

ENGINEERINGNET.NL - Het in Veendam gevestigde Nedmag viert dit jaar het 35-jarig bestaan. Het bedrijf biedt aan circa 400 mensen (inclusief indirecte arbeid) werk. Om ook in de toekomst aan de vraag in de markt te kunnen voldoen, zijn nieuwe magnesiumzoutbronnen nodig.

Naast de bestaande zoutwinningslocaties Well Head Center 1 en 2, start Nedmag dit jaar een onderzoek naar de mogelijkheden van Well Head Center 3, een nieuw te realiseren zoutwinningslocatie. Er is daarvoor een uitgebreid vergunningentraject noodzakelijk.

De diverse doelgroepen in de omgeving worden hierbij nauw betrokken. De verwachting is dat dit traject tot 2018/2019 duurt. De start van de productie op de nieuwe zoutwinningslocatie is voorzien vanaf 2020.

Nedmag is een innovatief bedrijf dat voortdurend bezig is zijn processen te verbeteren en nieuwe toepassingen voor hoogwaardige producten te ontwikkelen. Zo is er continue aandacht voor energiebesparing, maar ook voor nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van calciumzout voor de zuivelindustrie en voor bierbrouwerijen, en de ontwikkeling van magnesiumhydroxide voor milieutoepassingen. Veel van Nedmag’s producten kennen internationale afnemers.

Het succes van Nedmag berust voor een belangrijk deel op de unieke magnesiumzoutlaag die zich op een diepte van 1500-1800 meter in miljoenen jaren heeft gevormd in het noorden van Nederland. Deze laag bevat magnesiumzout van een ongeëvenaarde zuiverheid die daardoor ook uitermate geschikt is voor Health & Wellness toepassingen.

Zo is het Veendamse bedrijf Zechstein Minerals (waarin Nedmag een aandeel heeft) op deze markt ingesprongen. Ook het naastgelegen Kisuma Chemicals produceert op basis van zouten van Nedmag zeer zuivere synthetische magnesiumverbindingen en is daarmee de grootste producent van synthetische hydrotalciet in de wereld.

Nedmag is een zelfstandige onderneming met twee productielocaties in Noord-Nederland. Een locatie even buiten Veendam waar magnesiumzout wordt gewonnen en een productielocatie in Veendam waar dit zout omgezet wordt in magnesiumhydroxide, magnesiumoxide en calciumchloride.

Magnesiumhydroxide wordt onder andere toegepast als een milieuvriendelijke hulpstof in de pulp- en papierindustrie, in afvalwaterzuivering waar het onder meer fosfaat kan terugwinnen, en in rookgasreiniging waar het zwavel uit de afvalgassen haalt.

Magnesiumoxide wordt gebruikt in de fabricage van vuurvaste ovenstenen. Calciumchloride wordt onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie (kaas- en bierbereiding) en als gladheid-en stofbestrijding.

De aandelen van Nedmag zijn voor 50% van de Lhoist Groep en voor 50% van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De Lhoist Groep is een familiebedrijf dat meer dan 125 jaar bestaat en is de wereldleider in de productie en distributie van kalk en dolomiet, alsmede afgeleide producten hiervan.

De NOM is een onafhankelijke NV die middels financiering, acquisitie en als aanjager van projecten, de noordelijke economie versterkt. Het accent ligt hierbij op innovatieve ondernemingen met een regio-overschrijdende uitstraling.