Oliehoorn opent tweede productievestiging voor speciaalsauzen en oliën

Het familiebedrijf heeft daartoe de voormalige biologische zuivelfabriek van FrieslandCampina in Drachten overgenomen, waar halverwege dit jaar de productie van start zal gaan.

Trefwoorden: #biologische zuivelfabriek, #FrieslandCampina, #Oliehoorn, #oliën, #productievestiging, #speciaalsauzen

Lees verder

Techniek

( Foto: Oliehoorn )

ENGINEERINGNET.NL - Oliehoorn richt zich vanuit de hoofdvestiging in Hoorn al 35 jaar op de productie van sauzen en frituuroliën voor horeca en industrie.

Het bedrijf produceert onder meer fritessaus, mayonaise, currysaus, tomatenketchup en knoflooksaus. De productielocatie, die in 2008 compleet vernieuwd en verduurzaamd is, is volledig ingericht op de productie in grootverpakking.

Om aan de wensen van haar klanten te voldoen, breidt Oliehoorn het assortiment nu uit met speciaalsauzen en (frituur)oliën. “Oliehoorn is continu op zoek naar nieuwe concepten die aansluiten bij trends in de markt en de wensen van onze klanten. Daarnaast hadden we altijd al de wens om flexibel in kleine batchgroottes speciaalsauzen te maken”, vertelt Arjan Dijk, Commercieel Directeur van Oliehoorn.

Oliehoorn wil zich in de markt onderscheiden door een grote flexibiliteit in recepturen. Enerzijds door heel specifiek nieuwe sauzen en smaaksensaties te ontwikkelen, maar anderzijds ook door zoveel mogelijk te werken met natuurlijke grondstoffen en allergenenvrije producten.

Onlangs zette Oliehoorn bijvoorbeeld de Clean Label Mayonaise in de markt, een romige mayonaise zonder toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en zonder gluten.

Daarnaast wil Oliehoorn zich vanuit de nieuwe locatie in Drachten onderscheiden door een grote diversiteit aan te brengen in de verpakkingen van de speciaalsauzen en (frituur)oliën, zowel qua grootte als qua materialen.

Om dit alles te realiseren gaat Oliehoorn intensief samenwerken met de hogescholen Van Hall Larenstein in Leeuwarden en InHolland in Amsterdam.

Studenten van de opleiding Levensmiddelentechnologie van Van Hall Larenstein zullen vooral betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe sauzen zonder E-nummers en een efficiënte productie daarvan.

"Middels experimenten, data-analyse en computermodellen kunnen we optimale sausrecepturen in kaart brengen op basis waarvan Oliehoorn heel snel en efficiënt kan anticiperen op vragen vanuit de markt”, zegt Peter de Jong, Lector Dairy Process Technology, Van Hall Larenstein.

“Wij vinden het als hogeschool heel belangrijk om niet alleen onderwijs uit boeken te geven, maar juist op basis van de praktijk en de daadwerkelijke behoefte van het bedrijfsleven.” Dit onderzoek zal plaatsvinden bij het Food Application Center of Technologie (FACT) in Leeuwarden.

Studenten van de opleiding Food Commerce and Technology van InHolland zullen zich vooral richten op het sensorische onderzoek van die nieuw ontwikkelde sauzen. Door middel van smaakpanels en consumentenonderzoek zijn zij in staat om de recepturen te laten aansluiten bij de steeds veranderende wensen van de klant en de eisen van de markt.

Dijk legt verder uit: “We zoeken heel bewust de samenwerking met hogescholen op. Daarmee willen we het beroepsonderwijs meer laten aansluiten bij de praktijk en de kwaliteit van het beroepsonderwijs verhogen. We weten ook dat juist studenten goed in staat zijn om ons te helpen onze onderscheidende en innovatieve positie in de sauzenmarkt te behouden.

Het is een win-win-situatie. Om die redenen is het zo belangrijk om de relatie tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven te intensiveren.”