Veiligheid nieuwe ”Schuman-Josafattunnel” getest tijdens rampenoefening

Het doel van deze oefening was het testen van de noodplannen en de veiligheidsuitrustingen van de tunnel door de verschillende betrokken actoren in actie te laten komen.

Trefwoorden: #hulpdiensten, #Infrabel, #rampenoefening, #Schuman-Josafattunnel, #spoortunnel

Lees verder

nieuws

( Foto: © Infrabel - François de Ribaucourt

Over de "Schuman-Josafattunnel"
Het is een bouwwerk van 1.250 m lang dat onder de hoofdstad werd uitgegraven.

De tunnel zorgt voor een rechtstreekse verbinding van de Europese wijk - en dus van de stations op de L161 (Namen-Ottignies )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige donderdagnacht was er een koortsachtige bedrijvigheid in de Europese wijk! In de nieuwe spoortunnel, die het Schuman-knooppunt verbindt met het noorden van Brussel, was er een incident met een trein.

Een reiziger merkte een hevige rookontwikkeling op en trok meteen aan de noodrem. Tientallen leden van de verschillende Brusselse hulpdiensten (brandweer, medische en psychosociale diensten, het Rode Kruis, politiediensten,...) begaven zich in spoedtempo naar de plaats van het incident.

Om 1u55, ongeveer 10 minuten nadat alarm was geslagen, gingen de eerste hulpverleners de tunnel binnen om de reizigers te helpen. Een 40 tal reizigers waren in shock of gewond en kregen de eerste zorgen toegediend vooraleer ze via de nooduitgangen uit de tunnel konden worden geëvacueerd.

De hele operatie waarbij een vooruitgeschoven medische post, een commandopost, een veiligheidsperimeter en een onthaalcentrum werden geïnstalleerd, duurde in totaal bijna 2u.

Door de medewerking van 150 figuranten leek alles zeer realistisch, maar de gebeurtenissen van afgelopen nacht waren slechts een oefening. Een realistische simulatie van een incident dat na de indienstname van deze nieuwe spoorinfrastructuur zou kunnen gebeuren.

Doelstelling van deze oefening was het testen van de noodplannen en de veiligheidsuitrustingen van de tunnel door de verschillende betrokken actoren in het crisisbeheer in actie te laten komen: brandweer, medische en psychosociale discipline, Het Belgische Rode Kruis, politiediensten, de betrokken gemeenten, de gewestelijke diensten en daarnaast ook de logistieke ondersteuning en Defensie.

Dit alles onder de coördinatie van de Hoge ambtenaar en met de zeer goede samenwerking van de Europese Commissie. Tijdens de oefening werden ook de interne noodplannen van Infrabel en NMBS getest.

Daarnaast kon Securail, de veiligheidsdienst van NMBS, de procedures voor de beveiliging en bewaking van de tunnel en het intermodale station Brussel-Schuman testen.

Deze oefening is een onmisbare stap voor de validering van de noodplanning en om de toelating te krijgen van de DVIS (de Dienst voor Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen) om deze nieuwe infrastructuur in dienst te nemen.

De homologatieprocedure kan nu verder worden gezet om de tunnel op 4 april 2016 commercieel indienst te nemen.


en de L124 (Charleroi- Nijvel) met Brussels Airport, via de lijn 26, het oostelijke ringspoor rond Brussel.