NAM onderzoekt vier alternatieven voor waterinjectie Twente-veld (+video)

NAM maakt onderzoek van vier alternatieven voor waterinjectie in Twente bekend. Twee zijn varianten op waterinjectie, de andere twee gaan uit van zuivering van het productiewater.

Trefwoorden: #aardgas, #Deltares, #Haskoning DHV, #nam, #olieveld, #productiewater, #TNO, #waterinjectie

Lees verder

research

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - NAM startte in 2015, op verzoek van minister Kamp van Economische Zaken, vervroegd met een verplichte 6-jaarlijkse ‘heroverweging’ of waterinjectie in Twente nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is, zoals vastgesteld in de MER-rapportage van 2006.

Het onderzoek is toegewezen aan Royal Haskoning DHV, dat naar verwachting de eerste fase van het onderzoek, het zogenoemde Hoofdlijnen Rapport, in de zomer van 2016 zal afronden.

Op dit ogenblik zijn - met de huidige situatie als referentie - vier alternatieven weerhouden die verder onderzocht gaan worden.

Een: een beperkte zuivering van het productiewater, gevolgd door afvoer van schoon zout water en lozing op zee via een derde partij, met een vast restproduct.

Twee, een volledige zuivering van het productiewater, gevolgd door lozing van schoon zoet water op het oppervlaktewater, met een reststroom met veel zout.

Drie, indikking van het productiewater, waarbij een deel als gezuiverd schoon zoet water wordt geloosd op het oppervlaktewater en een deel, met verhoogde concentraties zout en andere stoffen, wordt geïnjecteerd.

En vier, een beperkte zuivering en injectie gelijktijdig in Twente- en Drenthe-velden.

Na afronding van het onderzoek zullen de commissie van de MER en Deltares/TNO beide een 'second opinion' gegeven, waarna het geheel zal worden aangeboden aan minister Kamp.

NAM heeft vele jaren olie gewonnen in Schoonebeek. De olieproductie werd in de jaren negentig van de vorige eeuw gestopt, maar kon dankzij nieuwe technieken in 2011 opnieuw worden opgestart.

Bij de olieproductie komt ook water mee naar boven. Dit productiewater gaat via een ondergrondse leiding naar de waterinjectielocaties in Twente, waar het in lege aardgasvelden wordt gepompt.


ACHTERGROND
In de harde steenlagen in de ondergrond zit olie of aardgas. In deze laag zit op kilometersdiepte van nature ook zout water, dat al miljoenen jaren contact heeft met de olie of het aardgas . Bij het winnen komt dit water mee naar boven uit de diepe ondergrond. Bovengronds wordt het gas en de olie gescheiden van het zoute water. Dat water wordt productiewater genoemd.