ECN lanceert handheldversie voor meting fijnstofconcentraties

ECN brengt sensortechnologie uit de AirBox naar een handheldversie. Die maakt het mogelijk dat mensen zelf in en om het huis of op hun werk de fijnstofconcentraties in de lucht meten.

Trefwoorden: #Airbox, #CAIRE, #ECN, #fijnstof, #fijnstofmeting, #milieu

Lees verder

research

( Foto: ECN )

ENGINEERINGNET. NL - De AirBox van ECN werd ontworpen voor gebruik aan lantaarnpalen en wordt sinds 2013 onder andere gebruikt in het AiREAS-netwerk in Eindhoven.

Dat meet met behulp van tientallen meetkasten de luchtkwaliteit in de stad en geeft die per locatie weer op www.aireas.com. Inmiddels hebben ook Breda en Helmond zich hierbij aangesloten.

Met CAIRE (de naam van de handheldversie) speelt ECN in op de behoefte om de luchtvervuiling dicht bij huis in de gaten te kunnen houden. Bas van Bree van ECN: "Met dit kleinere apparaat kunnen mensen thuis of op kantoor daarmee aan de gang gaan, binnen en buiten. Je kunt het ergens neerzetten of in je hand houden."

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Longfonds ondersteunen dit initiatief waarbij mensen zelf de luchtkwaliteit kunnen meten, en hebben meegedacht in de ontwikkeling van deze handheld.

Zelf meten maakt mensen bewuster van de lucht die zij inademen. Luchtvervuiling kan bij iedereen tot klachten leiden, maar vooral bij mensen die al een longziekte hebben.


Het ovale apparaatje krijgt de naam CAIRE en wordt 14 april gepresenteerd tijdens de Innovation Expo in Amsterdam.