Coolrec gaat 300.000 kilo CRT-schermen uit Uruguay per jaar verwerken

Coolrec, dochteronderneming van Van Gansewinkel, is gestart met de verwerking van CRT-schermen voor de non-ferro recycler WERBA uit Uruguay.

Trefwoorden: #Coolrec, #CRT-schermen, #non-ferro recycler, #Uruguay., #Van Gansewinkel, #WERBA

Lees verder

Techniek

( Foto: Coolrec )

ENGINEERINGNET.NL - De Uruguayaanse marktleider koos voor de WEEElabex-gecertificieerde recycler Coolrec, omdat het land geen milieuvriendelijke oplossing kent voor de verwerking van CRT-schermen. Op jaarbasis gaat Coolrec naar verwachting 300.000 kilo schermen verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.

Het familiebedrijf WERBA werd in 1935 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot marktleider in de recycling van non-ferro materialen, afgedankte elektrische en elektronische apparaten en batterijen. Daarnaast produceert het bedrijf ook koperdraad uit afval.

“Ons 80-jarige recyclingbedrijf is altijd op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen voor ieder type materiaal dat in onze fabriek komt," aldus Emiliano Avondet, hoofd productie bij WERBA. "Uruguay is een klein land en kent geen oplossing voor de verwerking van dit type afval; daarom waren wij op zoek naar een oplossing in het buitenland."

Avondet vervolgt: "Zo hebben wij Coolrec gevonden en daarmee ook de oplossing voor de recycling van afgedankte CRT-monitoren uit Uruguay. Met de eerste goede recyclingresultaten van CRT-schermen bekijken we nu ook de mogelijkheden om de samenwerking met Coolrec uit te breiden naar andere materiaalstromen, zoals plastic en WEEE.”

Coolrec is gespecialiseerd in het verwerken van elektrische apparaten en elektronicaproducten tot hoogwaardige secundaire grondstoffen. Via haar internationale netwerk op het gebied van e-waste recycling is de verwerker in contact gekomen met WERBA. “De 300.000 kilo CRT-schermen (Cathode Ray Tube) recyclen we op onze locatie in Willebroek, België," aldus Arjen Wittekoek, directeur Coolrec.

"Hier halen wij de schermen uit elkaar, zodat we het plastic, koper, elektronica, glas en printkaarten kunnen scheiden," legt Wittekoek uit. "Een shredder breekt vervolgens de schermen, waarbij het fluorescentiepoeder tijdens het proces apart wordt opgevangen. Het glas krijgt in het vervolgtraject een tweede leven, het schadelijke fluorescentiepoeder wordt door een gespecialiseerde organisatie verder verwerkt tot duurzame energie."

Wittekoek stelt: "Hierdoor is het volledige proces WEEElabex-gecertificieerd. Afgedankte apparaten bevatten naast schadelijke stoffen ook waardevolle onderdelen en materialen.

Met deze samenwerking zijn we in staat de CRT-schermen op een correcte manier te verwerken tot grondstof die een tweede leven krijgen in de vervaardiging van nieuwe producten.”