Eerste caisson Tuas containerterminal Singapore te water gelaten

DIAP, de Aziatische tak van DEME, is van start gegaan met fase 1 van de ontwikkeling van de Tuas containerterminal in Singapore. Dit gebeurde door de tewaterlating van de eerste caisson.

Trefwoorden: #Azië, #caisson, #containerterminal, #DAELIM, #DEME, #DIAP, #Dredging International Asia Pacific, #haven, #Singapore

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Onder fase 1 van het Tuas project worden 21 diepwateraanlegplaatsen gerealiseerd met een totale containercapaciteit van 20 miljoen TEU’s (Twenty-Foot Equivalent Units) per jaar.

Eens volledig afgewerkt zal de volledige containerterminal een capaciteit hebben van 65 miljoen TEU’s.

Andrew Tan, voorzitter van de Maritime and Port Authority of Singapore (MPA): “De Tuas containerterminal is van doorslaggevend belang bij de realisatie van de zogenaamde ‘Next Generation Port Vision’ van Singapore. Dit is het bewijs van ons vergaand engagement om onze vooraanstaande positie als wereldwijde hub en internationaal maritiem centrum veilig te stellen en te verstevigen.”

De ontwikkeling van de Tuas containerterminal in Singapore zal in vier fasen verlopen, over een periode van 30 jaar. Fase 1 moet in 2020 zijn afgewerkt.

Bevoegd minister van Infrastructuur en Transport Khaw Boon Wan heeft vandaag de ceremonie van de tewaterlating van de eerste caisson bijgewoond. In totaal zal de structuur van de aanlegsteiger bestaan uit 222 caissons.

Elke caisson is 28 meter hoog - even groot als een gebouw van tien verdiepingen - wat maakt dat de caissons voor de nieuwe Tuas terminal tot de hoogste ter wereld behoren.

In februari 2015 heeft de MPA de joint venture Dredging International Asia Pacific (DIAP) - DAELIM aangewezen om de landwinnings- en aanverwante werken voor het Tuas Terminal Phase 1 project uit te voeren. Daarvoor gaat zij 294 hectare land opspuiten, het Tuas-bekken en de Temasek Fairway uitbaggeren en de aanlegsteiger bouwen.

Alain Bernard, bestuurder en CEO van DEME: “Het Tuas Terminal Phase 1 project is een gigantische bouwonderneming is omvangrijk en er moet een enorme variatie aan materieel ingezet worden. Vandaag zitten we in de opstartfase voor de bouw van de haven van de toekomst. De tewaterlating van de eerste caisson is een sleutelmoment voor ons project.”

De grootte en complexiteit van het project is voor het team van MPA en voor lokale en internationale ingenieurs een uitgelezen kans om hun grenzen te verleggen en vernieuwende oplossingen te zoeken.

Een voorbeeld is de structuur van de aanlegsteiger waarvoor de technische teams een innovatief design gebruiken met caissons die ter plaatse worden vervaardigd. Werken met caissons is een efficiëntere methode geeft ook meer veiligheid voor het personeel op de site.


Nieuwe functies die de Singaporese ‘Next Generation Port Vision’ moest krijgen:

  • een optimaal gebruik van de gronden met boven- en ondergrondse ruimtes voor complementaire doeleinden als opslagvoorzieningen
  • meer veiligheid en beveiliging op de waterwegen in de haven dankzij een state-of-the-art verkeersbeheerssysteem
  • verhoogde productiviteit
  • lagere arbeidskosten door het gebruik van technologieën zoals automatische containerkranen en havenuitrusting.