Funderingsbouwer Sif alsnog naar de Amsterdamse beurs

Het bedrijf, dat onlangs werd verkozen tot koploper van de Nederlandse maakindustrie, wil kapitaal ophalen om uitbreiding in Azië en de Verenigde Staten te financieren.

Trefwoorden: #funderingsbouwer, #monopiles, #offshore-industrie, #pijpconstructies, #Schmeitz Industriële Fabricage, #Sif, #windmolens

Lees verder

Techniek

( Foto: Sif )

ENGINEERINGNET.NL - Schmeitz Industriële Fabricage (Sif) is marktleider in de bouw van funderingen voor windmolens op zee, ook wel 'monopiles' geheten, en pijpconstructies voor de offshore-industrie. Het is momenteel voor ruim 80% in handen van investeerder Egeria, dat bij de beursgang een deel van dit belang afstaat.

De beursgang betreft maximaal 35% van de aandelen in Sif. De aandelen gaan rond de 14 euro per stuk in de verkoop. Hiermee wordt de onderneming gewaardeerd op 357 miljoen euro. De aandelen worden alleen aangeboden aan institutionele beleggers. Sif stelde onlangs een eerdere beursgang uit, vanwege onrust op de aandeelmarkten.

Het in Roermond gevestigde bedrijf haalde de afgelopen jaren 85% van de omzet uit de offshore windenergie-industrie en het resterende deel uit de olie- en gassector. Ondanks de dalende olieprijs, is de orderportefeuille afkomstig uit de olie- en gasindustrie voor 2016 goed gevuld, aldus SIF.

Sif werd onlangs verkozen tot koploper in de Maakindustrie-100, een lijst met de 100 beste bedrijven in de Nederlandse maakindustrie. Deze lijst wordt opgesteld door MT Management Team, een Nederlands magazine voor eigenaren, directeuren en managers van bedrijven.

Het bedrijf is van plan 45 miljoen euro in een nieuwe assemblagefabriek op de tweede Maasvlakte in Rotterdam te steken. Dit voor de productie van 'monopiles' van 2.000 ton per stuk, met een diameter van maximaal 11 meter en een lengte van 120 meter.

Hier komt ook een coatingfaciliteit voor 'monopiles', waarbij deze in één keer voorzien worden van een beschermende coating. Daarbij wordt er een op- en overslagterrein aangelegd.

Sif investeert de komende jaren ook circa 20 miljoen euro in nieuwe productiemachines en operationele aanpassingen in de fabriek te Roermond. Voor beide fabrieken is de oplevering gepland in 2017.