Overheid en bedrijfsleven investeren miljoenen in aanpak waterschaarste

Het programma Water Nexus van techonologiestichting STW krijgt een budget van 6,1 miljoen euro voor het bedenken van oplossingen voor concrete gevallen van waterschaarste of verzilting.

Trefwoorden: #STW, #techonologiestichting, #Water Nexus, #waterschaarste

Lees verder

Nieuws

( Foto: STW )

ENGINEERINGNET.NL - Verzilting van stedelijke gebieden en landbouwgebieden brengt niet alleen problemen met zich mee. Het biedt ook kansen.

Met dat uitgangspunt zoeken onderzoekers, bedrijven en waterbeheerders in het STW-programma Water Nexus naar nieuwe oplossingen voor waterschaarste.

Technologiestichting STW en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben een overeenkomst getekend waarmee het ministerie 1,65 miljoen euro investeert in het programma. Het totale budget voor het programma komt daarmee uit op 6,1 miljoen euro. Het programma is de eerste invulling van het Kennis- en Innovatieprogramma Bodem en Ondergrond van het ministerie.

Zoet water is van cruciaal belang voor de Nederlandse economie, maar wordt steeds schaarser. Het gebruik van zoet water neemt snel toe, bijvoorbeeld door de bevolkingsgroei en de toenemende vraag van de landbouw en de industrie. Tegelijkertijd dringt steeds meer zout water ons land binnen, niet alleen door het verbruik van zoet water, maar bijvoorbeeld ook door de stijging van de zeespiegel.

Tot nu toe zochten overheden en onderzoekers vooral een oplossing in het tegengaan van verzilting. In het onderzoeksprogramma Water Nexus pakken onderzoekers het anders aan. Zij zoeken nieuwe manieren om het watergebruik van de industrie, landbouw, stedelijke gebieden en natuurgebieden op elkaar af te stemmen. Daarin zien de onderzoekers brak water niet langer als bedreiging, maar als bron.

De investering van het ministerie bestaat voor ruim de helft uit bijdragen vanuit lokale overheden. De betrokkenheid van lokale overheden en bedrijven is van groot belang voor het programma. Onderzoekers krijgen daarmee de gelegenheid om concrete gevallen van waterschaarste of verzilting te onderzoeken en oplossingen voor een duurzame watervoorziening aan te dragen.

Water Nexus omvat vijf onderzoeksprojecten, waarin vijftien promovendi en twee postdocs de komende vijf jaar samenwerken. Het programma wordt gesteund door 25 bedrijven, onderzoeksinstituten en waterbeheerders, die gezamenlijk 3 miljoen euro investeren.

Het programma wordt begeleid door STW en staat onder leiding van prof. dr. Huub Rijnaarts, hoogleraar milieu- en water technologie aan de Wageningen UR.