Belgische bedrijven en overheden betalen 70% van facturen op tijd

Betaalgedrag in België stabiliseert op een hoog niveau, maar sommige regionale overheden en gemeenten hebben problemen om op tijd te betalen, stelt Graydon.

Trefwoorden: #economie, #graydon, #wanbetaling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische bedrijven en overheden betalen vandaag 7 op de 10 facturen (69,88%) binnen de afgesproken termijn. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon barometer over het betaalgedrag. Ten opzichte van eind 2015 is dit een kleine achteruitgang. Toen noteerde Graydon 71,37% correcte betalingen. Ook het aantal zware wanbetalingen is opnieuw licht gestegen.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development: “Sinds begin 2015 zien we dat het betaalgedrag in België stabiliseert op een hoog niveau. Dit is positief economisch nieuws, want het betaalgedrag blijkt al jarenlang een goede graadmeter voor het ondernemersvertrouwen.”

Op het vlak van de zware wanbetalingen, facturen die 90 dagen te laat of helemaal niet betaald worden, is er een lichte stijging: van 8,56% eind 2015 naar 8,92% begin 2016.

Van den Broele: “Dit is nog altijd een van de betere noteringen ooit, maar toch blijven bedrijfsleiders best attent. Ruim één factuur op 11 is een wanbetaling en élke wanbetaling betekent een aanslag op de liquiditeit van een onderneming.”

De overheden van hun kant vertonen duidelijk beterschap: na de dip in 2015 betaalden ze tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 76% van de facturen op tijd en lieten ze slechts 4% wanbetalingen noteren. Deze verbetering komt volgens Graydon hoofdzakelijk voor rekening van de FOD Justitie, waar sinds begin 2016 betaalachterstanden duidelijk afnemen.

Omgekeerd is het wel zo dat sommige regionale overheden en gemeenten - belangrijk voor onder meer studiebureaus en aannemers van openbare werken - duidelijk meer last hebben om hun betaalafspraken na te komen.