Nieuwe container-spoorverbinding tussen Antwerpen en Venlo gestart

Vandaag is een nieuwe containerspoorverbinding tussen de Antwerpse haven (België) en het Noord-Limburgse Venlo (Nederland) van start gegaan.

Trefwoorden: #Cabooter, #cargo, #Haven Antwerpen, #logistiek, #shuttle verbinding, #trein, #Venlo

Lees verder

Techniek

( Foto: Cabooter )

ENGINEERINGNET - De nieuwe rail shuttle is van bijzonder groot belang voor de Antwerpse haven die haar intermodaal aanbod op deze belangrijke logistieke regio versterkt ziet.

Twee jaar geleden startte barge operator Danser/BCTN al met een vaste wekelijkse binnenvaartdienst tussen Antwerpen en Venlo.

De rail shuttle dienst is een gemeenschappelijk project van het Havenbedrijf Antwerpen, de railgoederenspecialist Cabooter Railcargo uit Venlo en de Duitse binnenvaarthaven Duisburg.

De trein zal vier keer per week vertrekken vanaf kaai 1700 aan het Deurganckdok in de Antwerpse haven, richting de railterminal van Cabooter in Venlo.

Hans Cabooter: “Voor Venlo, de logistieke hotspot nummer één van Nederland, is de haven van Antwerpen een strategische partner. Deze nieuwe spoorverbinding is een mijlpaal voor onze regio.”

De Antwerpse haven heeft een recordjaar achter de rug. 2015 werd afgesloten met ruim 208 miljoen ton behandelde goederen op de teller. Ook het eerste kwartaal van 2016 startte sterk, met uitgesproken groeicijfers voor de behandeling van containers en vloeibare bulk.

Dankzij onder meer de 2M-alliantie van MSC en Maersk, die resulteerde in meer aanlopen vanuit het Verre Oosten, zag Antwerpen de importvolumes verder toenemen.

De supply chain benadering staat meer dan ooit centraal in Antwerpen: de talrijke goederen moeten niet alleen efficiënt behandeld worden in de haven, ze moeten ook op een betrouwbare en snelle manier hun weg kunnen vinden naar het achterland. Het kunnen aanbieden van voldoende intermodale verbindingen is daarvoor cruciaal.

Venlo is een van de belangrijkste logistieke hotspots van Europa. Multinationals als Viking, Arrow, Nutricia, Canon en Tommy Hilfiger gebruiken Venlo als distributiehub. De voorbije jaren werd de regio intermodaal dan ook fors ontsloten, met de uitbouw van rail en barge terminals die vooral de haven van Rotterdam bedienen.

Twee jaar geleden kwam daar verandering in, met de opstart van een containerbinnenvaartdienst tussen Venlo en Antwerpen. De opstart van een nieuwe spoorverbinding maakt het intermodale aanbod tussen beide regio’s, twee cargo genererende regio’s in het hart van Europa, verder compleet.

De verbetering van het intermodale aanbod moet het marktaandeel van Antwerpen in haar natuurlijk achterland helpen verbeteren en versterken.