Bouw koepel en telescoopstructuur van ’s werelds grootste telescoop

ESO’s directeur-generaal, de Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw, tekende op 25 mei dit grootste contract ooit in de geschiedenis van de astronomie op vaste grond.

Trefwoorden: #astronomie, #Bouwen, #European Extremely Large Telescope, #koepelstructuur, #telescoop, #telescoopstructuur

Lees verder

Techniek

( Foto: © ESO )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een contract ter waarde van 400 miljoen euro voor de bouw van de koepel en telescoopstructuur van de European Extremely Large Telescope (E-ELT). ESO heeft dit contract ondertekend met het ACe Consortium – bestaande uit Astaldi, Cimolai en de geselecteerde onderaannemer EIE Group.

Dit is het grootste contract dat ooit door ESO is gegund en tevens het grootste contract in de geschiedenis van de astronomie op vaste grond. Tevens is het bouwontwerp van de E-ELT onthuld. De bouw van de koepel en de telescoopstructuur gaat nu van start.

De E-ELT, die een hoofdspiegel krijgt met een middellijn van 39 meter, zal de grootste optische/nabij-infrarood telescoop ter wereld worden. De telescoop werd gebouwd in het noorden van Chili, op een locatie die al bouwrijp is gemaakt.

Het contract behelst ontwerp, fabricage, transport, bouw, assemblage ter plekke en verificatie van de koepel en telescoopstructuur. Met de koepel en telescoopstructuur van de E-ELT betreedt de telescooptechniek onbekend terrein.

Het contract omvat niet alleen de enorme, 85 meter brede, draaiende koepel, die een totaalgewicht van ongeveer 5.000 ton heeft, maar ook de ophanging en buisstructuur, met een bewegend totaalgewicht van meer dan 3.000 ton.

Deze beide componenten zijn verreweg de grootste die ooit voor een optische/infrarood telescoop zijn gebouwd – al hun voorgangers verbleken daarbij. De koepel is bijna 80 meter hoog en heeft een grondoppervlak dat vergelijkbaar is met dat van een voetbalstadion.

De E-ELT wordt gebouwd op Cerro Armazones, een 3.000 meter hoge piek op ongeveer twintig kilometer van de ESO-sterrenwacht op Paranal. De toegangsweg en het afvlakken van de top zijn al voltooid en naar verwachting zullen de werkzaamheden aan de koepel ter plaatse in 2017 beginnen.

Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO, zei: ‘De E-ELT zal ontdekkingen doen waar we ons nog geen voorstelling van kunnen maken, en mensen over de hele wereld ertoe aanzetten om over wetenschap, technologie en onze plaats in het heelal na te denken. Met de ondertekening van vandaag is de verwezenlijking van de E-ELT in 2024 een beslissende stap dichterbij gekomen.’

Ook veel andere aspecten van de bouw van de E-ELT vorderen in rasse schreden. ESO heeft al overeenkomsten getekend voor de constructie van de instrumenten van de eerste generatie, MICADO, HARMONI en METIS, en voor het adaptieve optische systeem MAORY. In de nabije toekomst zullen ook de contracten voor de enorme secundaire spiegel van de telescoop worden getekend.

Het licht-opvangende oppervlak van de E-ELT zal groter zijn dan dat van alle bestaande optische onderzoekstelescopen bij elkaar en het adaptieve optische systeem zal opnamen afleveren die op gelijke golflengte ongeveer 15 keer scherper zijn dan die van de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA.


Op de illustratie:
Een artist’s impression waar de E-ELT vergeleken wordt met het gebouw van NEMO Science Museum in Amsterdam.