DEME ontvangt hoogste certificatieniveau CO2-prestatieladder

DEME krijgt het hoogste certificatieniveau (niveau 5, revisie 3.0) van de CO2-prestatieladder, een meetinstrument dat bedrijven aanmoedigt om de CO2-uitstoot te meten en te verminderen.

Trefwoorden: #certificering, #CO2-prestatieladder, #CO2-uitstoot, #DEME, #dual fuel schepen, #duurzame energie

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel de ladder een Nederlands initiatief is, is het net het Vlaamse DEME dat als eerste waterbouw- en milieugroep voldoet aan de strengste normvoorwaarden.

Het certificaat is vandaag overhandigd door het onafhankelijk keuringsinstituut Lloyd’s Register in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

De CO2-prestatieladder wordt vooral in Nederland gepromoot en toegepast bij openbare aanbestedingen waarbij aantoonbare inspanningen m.b.t. een verminderde CO2-uitstoot beloond worden in de vorm van een (fictieve) korting op de inschrijfprijs.

Het behalen van de hoogste certificatienorm kadert in het globale emissiebeheer om de wereldwijde activiteiten te verduurzamen. Via diverse verbeterings- en investeringsprogramma’s wil het bedrijf de eigen energie-efficiëntie tegen 2022 met 7% verbeteren t.o.v. 2012.

De eerste hybride werfwagen van het type Yaris Hybride Comfort is ingereden door Joke Schauvliege. Dankzij de hybride technologie van Toyota zal DEME een CO2-reductie realiseren van 528 ton en een NOx-besparing van 435 kg (berekend op basis van 150.000 km op 60 maanden).

DEME voert momenteel ook een masterplan uit voor de vernieuwing en renovatie van het hoofdkantoor in Zwijndrecht. Streefdoel is een energieonafhankelijk en CO2-neutraal kantorencomplex dankzij hernieuwbare elektriciteitsproductie en slim energieverbruik.

Een combinatie van wind- en zonne- energie en koude/warmte opslag, voorziet momenteel al 20% van de elektriciteitsbehoeften.

Om een oplossing te bieden aan de wereldwijde klimaatverandering worden ook hernieuwbare energieprojecten zoals windturbineparken op zee en getijden- en golfslagcentrales gerealiseerd. Bovendien wordt de mogelijkheid onderzocht van energieopslag op zee.