Oprichter Booking.com steekt 566 miljoen euro in tech-investeringsfonds

Kees Koolen, de oprichter van reiswebsite Booking.com, heeft een fonds opgericht dat bedoeld is voor snelgroeiende technologiebedrijven in Europa, waarbij al vijf investeringen zijn gedaan.

Trefwoorden: #Booking.com, #EQT Ventures, #investeren, #tech-investeringsfonds, #technologiebedrijven

Lees verder

nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - Koolen heeft het fonds opgericht met twee andere bekende ondernemers, de Zweden Hjalmar Winbladh (Rebtel, Wrapp) en Lars Jörnow.

Het fonds krijgt de naam EQT Ventures. De Nederlandse ondernemer maakte dat donderdag 26 mei bekend tijdens de conferentie The Next Web in Amsterdam. Dit is een tweedaagse tech-event waar ondernemers en investeerders uit de hele wereld zich presenteren, zoals Snapchat, Facebook, Google, BlablaCar en Snappcar.

Koolen heeft het fonds opgericht vanuit ergernis over het gebrek aan groeikapitaal in Europa. Hijzelf heeft Booking.com opgebouwd zonder een cent extern kapitaal, omdat geen enkele Nederlandse of Europese investeerder hier geld in wilde steken. Het plan werd door hun als onrealistisch weggezet, terwijl Booking.com uiteindelijk een groot succes is geworden.

Veel startende Europese technologiebedrijven vertrekken naar de Verenigde Staten, waar wel geld beschikbaar is voor startende bedrijven. Koolen wil zowel kapitaal verschaffen, als succesvolle ondernemers in Europa houden. Er is een team van twintig experts aangesteld dat bedrijven gaat begeleiden.

Er zijn al vijf investeringen gedaan vanuit het fonds, waaronder het Britse Oden Technologies, het Zweedse Min Doktor en het Finse Wolt. Het fonds is zowel gericht op bedrijven die net gestart zijn, als bedrijven die klaar zijn om op te schalen.

Verschillende grote beleggers hebben geld gestoken in het nieuwe fonds, zoals het European Investment Fund, Investor AB en Wallenberg uit Zweden. EQT Ventures steekt 1 miljoen euro tot 75 miljoen euro in een bedrijf, waarbij snel wordt bijgelegd als een bedrijf succes boekt, om het door te laten groeien.

Om interessante bedrijven te ontdekken is een database ontwikkeld, waarin een miljoen ondernemers en 500.000 jonge bedrijven staan. Als er signalen binnenkomen dat er veel gaande is rondom een bedrijf of ondernemer, wordt dit verder onderzocht. Twee van de vijf bedrijven waarin het fonds nu heeft geïnvesteerd, zijn op deze manier gevonden.

EQT heeft meerdere kantoren. Het Nederlandse kantoor zit in het WTC in Schiphol.