Lanceermogelijkheden creëren voor kleine satellieten in Europa

Bij dit initiatief, 'Small Innovative Launcher for Europe' genoemd, is onder meer het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum betrokken.

Trefwoorden: #Andøya Space Center, #Europa, #Horizon 2020, #lanceerbasis, #satellieten, #Small Innovative Launcher for Europe, #SMILE

Lees verder

Nieuws

( Foto: SMILE )

ENGINEERINGNET.NL - 'Small Innovative Launcher for Europe' (SMILE) is een EU Horizon 2020 project, met als doel het ontwerpen van een innovatieve, kosten effectieve Europese Launcher voor kleine satellieten tot 50 kilo, te lanceren vanaf de Europese lanceerbasis in Andøya Space Center, Noorwegen.

SMILE richt zich op de markt voor educatieve, in orbit demonstratie, commerciële, wetenschappelijke en overheidsmissies. Het is een Europese ambitie om ook voor kleine satellieten deze onafhankelijke lanceercapaciteit te bieden.

In de toekomst worden er meer kleine satellieten gebouwd. Producenten van kleine satellieten liften nu vaak mee met geplande lancering van vaak grote dure satellieten. Hierdoor is er voor de kleine satellietbouwers geen controle over de gewenste baan en het tijdstip van de lancering. Dit is voor de producenten van de kleinere satellieten vaak niet ideaal.

De nieuw te ontwerpen launcher moet een lanceermogelijkheid bieden aan producenten voor educatieve, in orbit demonstratie, commerciële, wetenschappelijke en overheidsmissies. Het project levert een ontwerp op en de productie van belangrijke onderdelen van de launcher en heeft een looptijd tot 2018. De Europese Unie heeft het project medegefinancierd met 4 miljoen euro.

Het SMILE consortium bestaat uit veertien organisaties uit acht Europese landen: Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, het Duitse Aerospace Centrum, Nammo Raufoss AS uit Noorwegen, Terma uit Denemarken, Andøya Space Centre uit Noorwegen, National Institute for Aerospace Research uit Roemenie, Airborne Composites Automation uit Nederland, Heron Engineering uit Griekenland, Innovative Solutions In Space uit Nederland, 3D Systems uit België, PLD Space uit Spanje, Tecnalia uit Spanje, BoesAdvies uit Nederland en WEPA-Technologies uit Duitsland.

Doelstellingen voor het project zijn:

  • Ontwerpen van een concept voor een innovatief, kosteneffectieve Europese launcher voor kleine satellieten.
  • Doorontwikkelen van de mogelijkheid om op basis van de bestaande lanceercapaciteit voor Sounding Rockets te bekijken of deze geschikt te maken is voor de SMILE launcher bij het Andøya Space Center in Noorwegen.
  • Verhogen van de Technology Readiness Level van kritische technologieën.
  • Ontwikkelen en testen van prototypes van verschillende onderdelen van de launcher zoals de materialen, structuren, motoren en avionica.
  • Opstellen van een roadmap voor de ontwikkeling van de launcher vanuit technisch, operationeel en economisch perspectief.