ASIS bezorgt FAO Geospatial Excellence Award 2016

Tijdens het Geospatial World Forum 2016 werd de award uitgereikt aan het Agricultural Stress Index System (ASIS) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Trefwoorden: #ASIS, #FAO, #Geospatial Excellence Award, #Geospatial World Forum, #VITO

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - VITO Remote Sensing werkt al vanaf de start in 2012 nauw samen met FAO als wetenschappelijk en technisch ontwikkelaar van ASIS.

Door gebruik te maken van aardobservatiebeelden detecteert ASIS in near real-time, agrarische gebieden over de hele wereld die te maken hebben met droogtes. Dergelijke informatie draagt bij aan de activiteiten van het Global Information and Early Warning System (GIEWS) van de FAO.

GIEWS monitort de toestand van voedselgewassen wereldwijd om de productievooruitzichten en regionale voedselzekerheid na te gaan. Alle afgeleide kaarten en grafieken worden door GIEWS globaal verspreid (zie link onderaan in kader).

Voor ASIS heeft VITO bestaande beeldverwerkingstechnologieën van METOP-AVHRR gecombineerd met nieuwe methodes zoals datafusies, procedures om de start en het einde van het groeiseizoen te detecteren en nieuwe remote sensing indicatoren die de intensiteit van landbouwdroogte in tijd en ruimte vastleggen.

ASIS is operationeel sinds 2014, maar het systeem is continu in ontwikkeling. Nieuwe methodologieën worden ontwikkeld om het systeem interessanter te maken voor eindgebruikers.

Zo worden er bijvoorbeeld verbeterde procedures uitgewerkt om gewasfenologie aan te pakken en nieuwe probalistische droogte-indicatoren ontwikkeld. Naast de optimalisatie van het globale ASIS wordt momenteel ook een toolbox ontwikkeld die op een meer interactieve manier toelaat om parameters aan te passen voor specifieke regios.

De belangrijkste drijvende krachten achter ASIS zijn Oscar Rojas, Yanyun Li, Paul Racionzer en Shukri Ahmed van FAO, en Herman Eerens, Dominique Haesen en Roel Van Hoolst van VITO.


ASIS is een automatisch satelliet-gebaseerd systeem om globale landbouwmonitoring te ondersteunen