Haven van Brussel krijgt Bouwmaterialendorp

De haven van Brussel heeft de afbraakwerken opgestart om plaats te maken voor een Bouwmaterialendorp. Bouwmaterialen zijn traditioneel de belangrijkste vrachten in die haven.

Trefwoorden: #bouwmaterialen, #Bouwmaterialendorp, #Cordeel, #duurzame magazijnen, #Haven van Brussel

Lees verder

nieuws

( Foto: Tetra Architecten )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe 'dorp' tussen de Havenlaan en het Vergotedok zal in essentie een magazijnencomplex zijn voor de handel in bouwmaterialen.

Deze nieuwbouw maakt het mogelijk bestaande activiteiten in de haven te herschikken, zodat er ruimte vrijkomt voor een nieuwe brug over het kanaal Brussel-Willebroek. De plannen van architectenkantoor Tetra omvatten de aanleg multifunctionele, modulaire ruimten voor magazijnen, toonzalen en kantoren, op een totale oppervlakte van 25000 m².

Daarvan wordt 7.000 m² ingevuld met 'duurzame' magazijnen. In de gevelrij komen er openingen op het kanaal, om de stedelijke integratie te bevorderen. Het havenbedrijf verwacht dat de transport over het water hiermee met 210.000 ton per jaar zal toenemen, vooral dankzij de bouw van een stedelijk overslagcentrum voor bouwmaterialen, aanvullend op het Bouwmaterialendorp. Het hele project kost bijna 8,5 miljoen euro.


ACHTERGROND
Aannemer Cordeel zal de bevoorrading en de afvoer van de bouwplaats integraal verzorgen via de waterweg. Dat is een primeur voor Brussel. Hij levert in april 2017 drie nieuwe gebouwen als gesloten ruwbouw op aan Mpro, dat ze na verdere afwerking in september 2017 in gebruik kan nemen.