UGent professor ontwikkelt innovatieve verpakking met sensor

Professor Frank Devlieghere (UGent) ontwikkelt samen met collega’s een voedselverpakking, die toont of een product al dan niet consumeerbaar is. Voedselverspilling wordt hiermee vermeden.

Trefwoorden: #Frank Devlieghere, #onderzoek, #sersoren, #Ugent, #verpakking met sensoren, #voedselverpakking, #voedselverspilling

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Deze innovatieve verpakking kan de versheid van voedsel tonen, en er voor zorgen dat voedsel minder snel weggesmeten wordt en er dus minder verloren gaat.

Momenteel gaan consumenten af op de indicatieve houdbaarheidsdatum op de verpakking. De UGent-onderzoekers ontwikkelen nu een verpakking met sensoren. Die vangen selectief de vluchtige componenten op die micro-organismen produceren.

Daardoor wordt ingestraald licht anders gebroken, wat ervoor zorgt dat je kan nagaan welke componenten in welke concentratie aanwezig zijn. Aan de hand van de samenstelling van deze componenten kan de aanwezigheid van micro-organismen ingeschat worden en dus de versheid van het product bepaald worden.

In het labo van professor Devlieghere wordt de ontwikkeling van micro-organismen bestudeerd.

Een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt gaat verloren, wat neerkomt op 1,3 miljard ton per jaar. In Europa gaat 92 miljoen ton voedsel per jaar verloren. Dat is 179 kg per persoon per jaar.

In België ligt het verlies zelfs een stuk hoger. De huishoudens staan in voor 42% van het verlies en in de landbouw en de verwerkende industrie gaat 39% verloren. De overige verliezen vinden we terug bij consumptie buitenshuis (14%) en retail (5%).

In dit onderzoek wordt vooral gefocust op verliezen in de huishoudens en retail. Via conserveringstechnieken willen we de houdbaarheid verlengen zodat er minder producten worden weggeworpen.’

Het gaat dan vooral over microbiologische bederfbare producten: de kort houdbare producten die je vooral vindt in het koelvak. Er wordt onderzoek gedaan naar bewaring van vleeswaren, gerookte vis, sauzen, kant-en-klaar maaltijden en gesneden groenten.

Enerzijds willen we voedselverspilling reduceren, anderzijds is er de druk om zo weinig mogelijk conserveringsmiddelen en additieven te gebruiken. Supermarkten dwingen bedrijven commercieel om geen additieven te gebruiken en zo weinig mogelijk conservering toe te passen maar ze willen een lange houdbaarheid hebben. Dat is een contradictie en dus bijna onmogelijk.

Consumenten willen ook geen gesteriliseerde producten meer. Jaar na jaar daalt de vraag naar conserven, terwijl verse gesneden groenten in aandeel winnen. Daarnaast kan ook de juiste verpakking de houdbaarheid van voedingsmiddelen aanzienlijk verlengen, maar consumenten houden niet van te veel verpakking.

Een individueel verpakte komkommer lijkt bijvoorbeeld overbodig, maar als je weet dat het de houdbaarheid met 10 dagen kan verlengen blijkt dit wel zinvol: het gaat voedselverlies significant tegen.

Professor Frank Devlieghere: 'Wat wij doen is het effect van verschillende factoren zoals de zuurtegraad, wateractiviteit, verpakkingsatmosfeer, enzovoort op de houdbaarheid kwantificeren. We verzamelen data aan de hand van experimenten in het labo en maken vervolgens modellen om de houdbaarheid onder specifieke omstandigheden te voorspellen.'

Op die manier kunnen we omstandigheden creëren die de houdbaarheid aanzienlijk kunnen verlengen zonder toevoeging van additieven of zeer geavanceerde verpakkingstechnieken.’

Bij kant-en-klare maaltijden of vlees kan je een aantal manipulaties verrichten om de houdbaarheid te verlengen maar bij andere producten zoals verse groenten lijken de mogelijkheden heel gelimiteerd.

Bij verse groenten is de verpakking bijna het enige waar je iets kan aan doen. Je kan zorgen dat in de verpakking een optimale atmosfeer aanwezig is met een klein beetje zuurstof en CO2 om de aerobe ademhaling te vertragen. De onderzoekers werken eraan om de samenstelling nog optimaler te krijgen.

Temperatuur is daarbij erg belangrijk. Bij 4°C kan je iets 50% langer bewaren dan bij 7°C. Als de ideale temperatuur gecombineerd wordt met andere factoren kan de bewaartijd nog veel meer verlengd worden.

Deze verpakking is nu 2 jaar in ontwikkeling maar het zal nog minstens 5 jaar duren vooraleer het op de markt komt.

Het is de bedoeling dat men in de supermarkt de sensoren kan inlezen en later zou de consument dit ook eventueel kunnen doen bijvoorbeeld in zijn koelkast.