Belgische Ardo investeert 50 miljoen in Kroatië

Door joint venture wordt familiale Ardo voor helft mede-eigenaar van Kroatische Vinka-fabriek van Agrokor. De productiecapaciteit moet de komende jaren verviervoudigen tot 60.000 ton.

Trefwoorden: #ardo, #diepvries, #economie, #fruit, #investering, #kroatie, #vinka, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: Ardo, Bernard Haspeslagh )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo zet zijn schouders onder zijn expansie in de regio Zuidoost-Europa. Het sloot een joint venture af met de grootste privé-onderneming in de regio, een agro- en voedingsgroep met bijna 60.000 werknemers en een omzet van zowat 7 miljard euro.

Door het contract - goed voor 50 miljoen euro - worden beide ondernemingen in gelijke mate eigenaar van Vinka, de enige fabriek van vriesverse groenten- en fruit in Kroatië. Vinka was lange tijd in handen van de overheid en kwam na verscheidene mislukte bedrijfsinitiatieven in handen van Agrokor. De Kroatische groep pompte de voorbije jaren veel geld - 25 miljoen euro - in de modernisering van de productie.

Ardo beschikte al over een fabriek in Oostenrijk, en ziet in het nieuw opgerichte bedrijf een kans om "een toonaangevende producent" te worden in de regio Midden- en Oost-Europa. De bedoeling is dat de Belgen naast de helft van het kapitaal voor de modernisering van de fabriek ook hun kennis over geavanceerde technologieën inbrengen om te productie verder op te schalen, van 15.000 naar 60.000 ton per jaar.

"En dankzij deze investeringen zal het huidige aantal partners in de coöperatie toenemen van 80 tot ruim 300 onderaannemers, goed voor duizend hectare grond in productie", claimt Ivica Todoric, voorzitter van de Agrokor-groep in een mededeling. Ardo-COO Bernard Haspeslagh: " We geloven sterk in het landbouwpotentieel van de Donauvallei." Er komen ruim 100 nieuwe jobs bij.

Ardo fuseerde vorig jaar met concurrent Dujardin en telt vandaag 3.800 werknemers.