Een op de drie Belgische ondernemers in kmo’s weet niet wat cashflow is

Het is pover gesteld met de financiële kennis van Belgische kmo’s. Uit een test van kredietverzekeraar Altradius blijkt 1 op 3 ondernemers niet te weten waar 'cashflow' voor staat.

Trefwoorden: #altradius, #cashflow, #economie

Lees verder

nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Dat de financiële geletterdheid van de ‘gewone’ Belg ondermaats is, blijkt ieder jaar weer uit verschillende testen. Nu wijst de CashFlow-test van Atradius en CashFirst uit dat zelfs de kmo-ondernemers (te) weinig inzicht hebben in de financiële gezondheid van hun bedrijf.

Zo weet 1 op de 3 ondernemers niet waar 'cashflow' voor staat. '"Dat is niet bemoedigend", stelt Altradius."'Bovendien haalde die vraag nog de beste score in de hele test."

Christophe Cherry van Atradius: “Ik moet bekennen dat ik niet steil achteroverval van deze resultaten. Het blijkt dat in België meer B2B-facturen onbetaald blijven dan in de rest van West-Europa. Gemiddeld blijft bijna 40% van de totale waarde aan B2B-vorderingen in gebreke. In België is dat 41,3%."

Een van de voornaamste pijnpunten bij Belgische kmo’s zijn de te lange betalingstermijnen: 47% hanteert een betalingstermijn van 60 dagen, 39% van 30 dagen en bij 14% varieert die van klant tot klant. “Maar hoe korter de betalingstermijn, hoe minder kans op wanbetaling", stelt Altradius.

Slechts 1 op de 2 ondernemers laat zijn klanten een contract met de verkoopsvoorwaarden ondertekenen bij elke factuur. De ondernemers die dat niet doen hebben daar twee redenen voor: 31% gaat ervan uit dat een goedgekeurde offerte voldoende bindend is en 17% denkt dat dit enkel nodig is bij ‘moeilijke’ klanten en prospecten.

Bij onbetaalde facturen grijpt de Belgische kmo nog altijd naar zijn telefoon. Een kwart van de ondernemers bereidt zijn waar-blijft-mijn-geld-telefoontje bovendien minutieus voor. Het gesprek zelf verloopt gemoedelijk: 29% toont begrip en 46% past zijn reactie aan de klant aan uit vrees om de klant kwijt te geraken.