Duurzamere brouwerij in Hoegaarden door nieuwe biogasmotor

De ingebruikname van een biogasmotor op de Hoegaardse brouwerij is een nieuwe stap naar een groenere brouwomgeving. De installatie gebeurde in samenwerking met Van Parijs Maes Engineering.

Trefwoorden: #biogasmoter, #brouwerij, #Brouwerij Hoegaarden, #CO2-uitstoot, #groene energie, #Hoegaarden, #Van Parijs Maes Engineering, #waterzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: AB Inbev )

ENGINEERINGNET.BE - AB InBev lanceerde in 2013 een aantal ambitieuze milieu doelstellingen waaronder het terugdringen van het wereldwijde energieverbruik met 10% tegen eind 2017.

In de biologische waterzuiveringsinstallatie van een anaerobe reactor wordt afval omgezet naar biogas door gebruik te maken van een natuurlijk gistingsproces. Dit gas wordt vervolgens opgevangen en naar de biogasmotor gestuurd.

De verbrandingsoven binnenin de motor zal daar het biogas omzetten in elektriciteit en warmte. Deze elektriciteit zal rechtstreeks op de waterzuivering zelf worden verbruikt (pompen, motoren, beluchters,…).

De restwarmte zal opnieuw terugvloeien naar de anaerobe reactor, waardoor deze beter gaat werken. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier. Biogas is namelijk een nevenproduct van het waterzuiveringsproces dat dankzij de biogasmotor, ingezet wordt om duurzaam energie op te wekken.

De biogasmotor heeft een totale productiecapaciteit van 195kW, wat maar liefst 20% meer is in vergelijking met de vorige biogasmotor Ter vergelijking: met dit vermogen zouden ongeveer 115 gezinnen een jaar voorzien kunnen worden van de nodige energie.

Anne Ghanima, Brewery Manager Hoegaarden. “We hebben op één jaar tijd een energie efficiëntie van maar liefst 59% geboekt ten opzichte van de vroegere installatie”.