Diamantslijperij Lieckens grondig gerestaureerd

In opdracht van de gemeente Nijlen heeft bouwbedrijf Renotec diamantslijperij Lieckens grondig gerestaureerd, naar plannen van Pluspunt Architectuur.

Trefwoorden: #diamantslijperij, #Lieckens, #Pluspunt Architectuur, #Renotec, #restaureren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pluspunt Architectuur )

ENGINEERINGNET.BE - Het op het eerste zicht bescheiden gebouw uit 1908 is wel het tienduizendste dat in Vlaanderen beschermd werd als monument.

In Nijlen was het slijpen van diamanten tientallen jaren lang een belangrijke nijverheid. Slijperij Lieckens is de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantwerkplaats uit de streek. In 1985 sloot ze de deuren. Het gemeentebestuur kocht het fabriekje en enkele aangrenzende gronden in 2004.

De slijperij, vlakbij het spoorwegstation van Nijlen, is voortaan te bezoeken tijdens dezelfde openingsuren als het Kempens Diamantcentrum –bezoekerscentrum– ernaast.


ACHTERGROND
De vzw Briljante Kempen, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Nijlen en Grobbendonk en Erfgoedcel Kempens Karakter, beheert de de collectie van het voormalige Diamantmuseum van Grobbendonk en de collectie van slijperij Lieckens in Nijlen.

Topstukken van deze collectie worden in het online depot getoond. De vzw organiseert op regelmatige basis publieksactiviteiten. Haar doel is het inventariseren, registreren en te ontsluiten van het diamantair erfgoed van de Antwerpse Kempen.