Ontgassingsinfrastructuur in Antwerpse haven wordt verbeterd

Om het ontgassingsaanbod in Antwerpen te verbeteren, lanceert het Havenbedrijf een projectoproep voor ondernemingen die innovatieslag in de ontgassingsinfrastructuur kunnen uitvoeren.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Antwerps Havenbedrijf, #haven van Antwerpen, #milieu, #ontgassen, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Binnenschepen die in de Antwerpse haven moeten ontgassen, worden vandaag geconfronteerd met tijdsintensieve operaties, die vaak wegen op de totale duurtijd van het laad- en losproces in de haven.

Met een budget van 600.000 euro zal het Antwerps Havenbedrijf enkele projecten steunen die het gecontroleerd ontgassen van binnenschepen goedkoper en efficiënter zullen maken.

In de Antwerpse haven geldt er reeds enkele jaren een totaal ontgassingsverbod van stoffen die hinder veroorzaken en ook in enkele Nederlandse provincies is het vrij ontgassen van benzeen en benzeenhoudende producten sinds kort verboden.

Hierdoor ontstaat er echter een zogenaamd ontgassingstoerisme: nadat een schip een vloeibare lading in een haven gelost heeft laat men de ladingstanks vrij ventileren aan de lucht in gebieden waar er geen ontgassingsverbod geldt.

In Straatsburg werden afgelopen maand belangrijke knopen doorgehakt om via het CDNI (verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de rijn- en binnenvaart) in de Rijncorridor tot een gebiedsdekkend ontgassingsverbod te komen. Zo wordt een level playing field bereikt.

Door te investeren in ontgassingsinfrastructuur wordt ingespeeld op deze recente ontwikkelingen in het internationale beleid die de vraag naar gecontroleerde ontgassing zullen doen toenemen.

Kandidaten krijgen de kans om tot 26 september 2016 een projectvoorstel in te dienen. Projecten zullen beter scoren wanneer ze leiden tot performantere ontgassingsinfrastructuur, die niet alleen een snellere en goedkopere ontgassing mogelijk maakt, maar waar ook meerdere stoffen verwerkt kunnen worden.

Het Havenbedrijf hoopt dat de kandidaten hiervoor innovatief uit de hoek zullen komen, wat sterk in rekening zal gebracht worden bij de evaluatie van de projectvoorstellen.

In het kader van luchtkwaliteit worden overigens op meer fronten actie ondernomen. Zo worden in het Antwerpse havengebied momenteel iNoses geïnstalleerd, die de luchtkwaliteit constant zullen monitoren op de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen.

Vanaf september 2016 zullen de eerste volledig operationeel zijn en ingezet worden als early warning system om werknemers in het havengebied tijdig in te lichten wanneer er een hinderlijke stof hun richting dreigt uit te komen.

Dankzij deze acties wordt het vrij ventileren van gasvormige ladingresten in en rond de haven ingeperkt, wat niet alleen de veiligheid van het personeel aan boord van de schepen ten goede komt, maar ook het milieu en het welzijn van werknemers in het havengebied en omwonenden.