Chinezen bouwen eigen bedrijvenpark in Louvain-la-Neuve

Nieuw technologiepark zal samenwerken met Waalse bedrijfswereld en "Chinese ondernemingen toelaten om Europese markt te penetreren en hun technologieën te ontwikkelen".

Trefwoorden: #CBTC, #Louvain-la-Neuve, #Paul Magnette, #uig, #United Investment Group, #Vincent Blondel, #Wuhan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wallonia.be )

ENGINEERINGNET.BE - In oktober van dit jaar start de Chinese investeringsgroep UIG (United Investment Group) met de bouw van een nieuw bedrijvenpark in Louvain-la-Neuve. Dat krijgt de naam China-Belgium Technology Center en zal ongeveer 200 miljoen euro kosten.

“Het CBTC is het belangrijkste Chinese investeringsproject dat we in Europa uitvoeren”, aldus LI Honghun, voorzitter van de raad van bestuur van de Chinese holding UIG. "We willen Chinese bedrijven toelaten om de Europese markt te penetreren. Daarnaast bieden we lokale ondernemingen een toegangspoort tot de Chinese markt, met mogelijkheden voor technologische samenwerkingsverbanden."

Het nieuwe technologiepark zal zich - wat de lokale bedrijven betreft - vooral op de Waalse regio richten. De werkgelegenheid wordt geschat op een paar honderd arbeidsplaatsen in de beginfase, maar "dat aantal zal toenemen met de opbouw van het CBTC de komende 8 jaar". Eenmaal op kruissnelheid zal het plaats bieden aan zowat 200 bedrijven, goed voor 1500 arbeidsplaatsen, waarvan naar schatting 40% Chinees en 60% Belgisch.

“De Waalse economie blijft groeien. De komst van buitenlandse bedrijven brengt een geheel nieuwe internationale dimensie naar de regio, en een moderne industrialisatie die focust op nieuwe technologieën, wat een duurzame werkgelegenheid genereert”, bevestigde Paul Magnette, Minister-President van het Waals Gewest.

De keuze voor Louvain-la-Neuve is er naar verluidt een van strategische aard, en heeft vooral te maken met de ligging dicht bij Brussel en in de nabijheid van de universiteit en zijn Wetenschapspark.

"Het symboliseert een verdere openstelling van de Chinese academische wereld, met name van de twee belangrijke universiteiten uit Wuhan. Zo zullen de bedrijven in het centrum vlot toegang krijgen tot R&D en knowhow. Dit aspect was dan ook een duidelijk argument dat de Chinese investeerders kon verleiden", stelt UCL-rector Vincent Blondel.

De eerste gebouwen zullen afgewerkt zijn tegen het einde van 2018. Ondertussen kunnen bedrijven zich al vestigen in het Wetenschapspark, in het BAROC-zakencentrum, dat deels gekocht werd door de Chinese initiatiefnemer om aan de eerste vraag te beantwoorden.