Nederlandse bedrijven halen bijna 1 miljard euro uit innovatieregelingen EZ

Ondernemers in staat stellen innovaties als succesvolle producten op de markt te brengen is het speerpunt van de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Trefwoorden: #Arox, #Economische Zaken, #ICT-bedrijf, #innovatie, #Mimetas, #MKB, #Research & Development Aftrek, #smartbril, #Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk

Lees verder

nieuws

( Foto: Evolar )

ENGINEERINGNET.NL - Op basis van innovatieregelingen hebben afgelopen jaar bijna 23.000 Nederlandse bedrijven een voordeel van 985 miljoen euro behaald. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) vormde met ruim 97% de grootste groep gebruikers.

De Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) leverde bedrijven naar schatting een voordeel op van 771 miljoen euro. De Research & Development Aftrek (RDA) leidde tot een voordeel van 214 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2015’ die minister Kamp van EZ heeft gepubliceerd.

Minister Kamp: “Het MKB profiteert volop van onze innovatieregelingen. Het voordeel van bijna een miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen. Het Nederlandse bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB kan zo blijven concurreren op wereldniveau.”

In totaal maakten vorig jaar 22.980 bedrijven gebruik van de innovatieregelingen van het ministerie van EZ om hun Research & Development (R&D) te bevorderen. Van de plannen voor innovaties die door deze bedrijven in 2015 zijn ingediend, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd.

Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten in het kader van de WBSO en 2,4 miljard euro niet-loonkosten vanuit de zogenoemde Research & Development Aftrek (RDA).

Met deze regelingen kunnen ondernemers hun kosten voor onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties verlagen. Bijna driekwart van de bedrijven (16.510) maakte naast de WBSO ook gebruik van de RDA.

Evenals voorgaande jaren maakten Noord-Brabant en Zuid-Holland qua omvang de meeste R&D-plannen. Noord-Brabant telde de meeste R&D-bedrijven en Noord-Holland huisvestte de meeste starters. Starters krijgen extra WBSO-voordeel en zijn vooral te vinden in de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening. De industriesector is de sterkst vertegenwoordigde sector.

Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakte van de innovatieregeling was ICT-bedrijf Arox in het Groningse Hoogezand. Zij ontwikkelen smartbrillen speciaal voor de logistieke sector. Daarmee kunnen medewerkers in magazijnen tot wel 25 procent sneller werken en worden minder fouten gemaakt dan voorheen.

De bril toont de orderinformatie ‘real time’ in hun gezichtsveld en scant de artikelen in het magazijn waardoor medewerkers beide handen vrij hebben. Door de WBSO durfde Arox dit ontwikkeltraject te starten en de smartbril op de markt te brengen.

Een ander voorbeeld is de Leidse onderneming Mimetas. Zij ontwikkelden een nieuwe technologie: ’organen-op-een-chip’. Het betreft een geavanceerde kweekplaat waarmee kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen worden gekweekt.

Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig en zorgt voor kostenbesparing.

Mimetas is door de internationale jury van TEDxBinnenhof geselecteerd als één van de tien meest inspirerende Europese bedrijven.

De WBSO en RDA zijn in 2016 samengevoegd. Zo maakte het kabinet de regeling effectiever en de aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger. Het budget van deze regeling is dit jaar bovendien verhoogd met 100 miljoen euro en vanaf 2017 met 115 miljoen euro. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de WBSO uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.