Recordinvestering van 4,4 miljard euro voor Nederlandse biotech in 2015

Tussen 2005 en 2015 is de Nederlandse life sciences-sector in omvang verdubbeld, waardoor er nu al ruim 24.000 mensen werken bij ruim 450 bedrijven.

Trefwoorden: #biotech, #HollandBIO, #investering, #life sciences, #spin-off

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - Die bedrijven trokken vorig jaar een record aantal aan private investeringen aan van 4,4 miljard euro. Dat is zeventig keer de omvang van de jaarlijkse overheidsinvesteringen in de sector.

Steeds meer revolutionaire producten van Nederlandse bodem vinden hun weg naar de markt. De MammaPrint van Agendia, die uitsluitsel geeft of een vrouw met borstkanker wel of geen baat heeft bij chemotherapie. Glybera, de eerste gentherapie op de Westerse markt, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf uniQure. Daratumumab van Genmab, een doorbraakmedicijn tegen beenmergkanker.

En de pijplijnen zitten vol. Reumamedicijn filgotinib van het aan de AEX genoteerde bedrijf Galapagos is in een vergevorderd stadium van ontwikkeling. Maar denk ook aan de organoïden van Hans Clevers, gekweekte mini-orgaantjes die wereldwijd worden gebruikt om de werkzaamheid van medicijnen te onderzoeken in het lab. En zo zijn er nog veel meer Nederlandse life sciences-voorbeelden die wereldwijd de aandacht trekken.

HollandBIO, de belangenorganisatie van de life sciences sector in Nederland, heeft een plan opgesteld om in 2030 bij de wereldtop in de life sciences te gaan behoren.

Hierin wordt gepleit voor de oprichting van een nationaal fonds voor de life sciences. Dat fonds helpt veelbelovende startende bedrijven in de sector succesvol door te groeien en zorgt ervoor dat innovaties sneller bij patiënten terecht komen.

Op dit moment hebben die bedrijven nog te veel moeite om de kloof te overbruggen tussen vroege financiering door de overheid en investeringen van durfkapitalisten in een later stadium.

Daarnaast pleit HollandBIO voor een fiscaal aantrekkelijker klimaat om in bedrijven te investeren. Ook zouden gezondheidsfondsen vaker het Amerikaanse Venture Philantrophy voorbeeld kunnen volgen, door niet alleen fundamenteel onderzoek te financieren, maar ook te investeren in de bedrijven die het medisch onderzoek naar de patiënt brengen.

Valorisatie moet een centrale rol spelen binnen kennisinstellingen. Kennisinstellingen moeten hun toppers niet langer alleen belonen voor het binnenhalen van subsidies en het publiceren in wetenschappelijke bladen, maar ook voor het verzilveren van die kennis, in de vorm van octrooilicenties en spin-offbedrijven.

Tot slot valt er nog veel winst te behalen door samenwerking, opschaling en harmonisatie van technologie overdracht. Ook de bedrijven in de sector zelf moeten aan de slag en professionaliseren, en de soms wat houtje-touwtje aanpak voorgoed achter zich te laten.