Expertisecentrum InVesta voor groen gas en biomassavergassing naar Alkmaar

Binnen drie jaar staat er met het Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemics Alkmaar (InVesta) een expertisecentrum voor groen gas en biomassavergassing in Alkmaar.

Trefwoorden: #biomassavergassing, #Expertisecentrum, #groen gas, #Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemics Alkmaar, #InVesta

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Energy Innovation Park )

ENGINEERINGNET.NL - InVesta faciliteert organisaties en bedrijven die met demonstratie-installaties onderzoek doen naar innovatieve, nog niet marktrijpe technologieën voor de voorbehandeling en vergassing van biomassa.

Met vergassing van biomassa wordt groen gas geproduceerd. Dit biomassa kan zijn: snoeiafval, houtafval, groente, fruit- en tuinafval, olie en vet uit voeding, mest en gewassen voor bio-energie zoals koolzaad en suikerriet. Ook richt InVesta zich op de productie van groene chemicaliën.

Nederland heeft een uitstekende infrastructuur voor gas, de schoonste van alle fossiele brandstoffen. De fossiele gasvoorraad is echter eindig en de maatschappelijke wens is om deze fossiele bronnen tijdens een energietransitie te vervangen. Het groen opwekken van gas is een belangrijke ontwikkeling hierin.

De komst van het expertisecentrum levert minimaal 150 nieuwe banen op in de regio. In totaal is er door de gezamenlijke partijen 1.920.000 euro geïnvesteerd. Het overgrote deel van dit bedrag (960.000 euro) is beschikbaar gesteld door de provincie Noord-Holland.

Met deze Green Deal spreekt het ministerie van Economische Zaken de bereidheid uit om 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van InVesta beschikbaar te stellen.

De kansen voor het biomassavergassingscluster zitten vooral in het ontwikkelen en industrialiseren van nieuwe technologieën en het realiseren van innovaties. Door kruisbestuivingen te faciliteren met het expertisecentrum, kunnen nieuwe innovaties sneller naar de markt worden gebracht.

Regio Alkmaar is een geschikte locatie voor InVesta. Wethouder Duurzaamheid van de gemeente Alkmaar Jan Nagengast: “De infrastructuur en vergunningsmogelijkheden van het Energy Innovation Park en bedrijventerrein Boekelermeer lenen zich uitstekend voor de ontwikkeling van energieprojecten.

Hiernaast zijn op het terrein kennisintensieve bedrijven op gebied van energie, afval en verwerking van biomassa verzameld en kent de regio kennisinstellingen als ECN en Hogeschool Inholland in combinatie met Data Science Alkmaar en Incubator duurzame energie IDEA.”

“Aardgas en groen gas zijn door elkaar te gebruiken in dezelfde voorzieningen en voor dezelfde toepassingen. Gas is daarom in de komende jaren onmisbaar in de transitie naar een nog duurzamere energiemix,” aldus René Zwanepol, directeur van TAQA in Nederland, dat de komende tien jaar een gebouw en een deel van haar grond beschikbaar stelt voor InVesta.

“Door nu hier op in te spelen, dragen we niet alleen bij aan verduurzaming van onze energievoorziening maar ook aan een efficiënte inzet van de breed vertakte gasinfrastructuur in Nederland.”

Andere partners zijn Energy Valley, ECN, Hogeschool Inholland, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Liander.