Eerste Belgian Maker Awards zijn voor Van Hoecke en SwitchGear

Unizo en DHL Express reiken voor eerste maal Belgian Maker Awards uit aan maakbedrijven die uitblinken in duurzame lokale productie. Dit jaar zijn Vanhoecke en SwitchGear de laureaten.

Trefwoorden: #Belgian Maker Awards, #de makers, #Karel Van Eetvelt, #SwitchGear, #unizo, #Van Hoecke

Lees verder

HR

( Foto: Van Hoecke, Peter Van Hoecke )

ENGINEERINGNET.BE - Via de gloednieuwe Belgian Maker Awards wil de Unie van Zelfstandige Ondernemers UNIZO duurzame innovatie in kleinere en middelgrote maakbedrijven een extra boost geven. "Want De Makers doen onze economie groeien en creëren lokale welvaart", stelt topman Karel Van Eetvelt. "Maar we moeten ook volop ondersteuning bieden aan nieuwe startups in de maaksectoren."

Dat vertaalde zich naar een award in twee categorieën: de Best Belgian Maker en de Most Promising Maker. In de eerste categorie ging de eer naar het familiebedrijf Van Hoecke in Sint-Niklaas, dat onder meer houten lades en kwalitatief meubelbeslag maakt.

Van Hoecke liet al van zich spreken door zijn lades door de consument zelf via het internet te laten configureren en ze eerst dan in productie te nemen. De levering aan de consument gebeurt zonder tussenkomst van een handelspartner. Partners krijgen wel een gepersonaliseerde configurator aangeleverd. Dankzij diverse slimme innovaties in de productie kan het bedrijf slechts 72 uur na een geplaatste bestelling uitleveren.

In de categorie Most Promising Maker ging de bekroning naar SwitchGear Company in Nevele, producent van middenspanning schakelmateriaal van 1kV tot 36kV. SGC groeit snel en investeert stevig in R&D. De firma werkt met een virtuele showroom om producten toe te lichten. Gezien zijn producten internationaal zijn goedgekeurd volgens de IEC-normen, ligt de wereld voor dit maakbedrijf open, stelt Unizo.

Andere kanshebbers waren FAG Creative Foods, Medec, Quincalux en Stubbe Metaalbewerking.


ACHTERGROND
Drie selectiecriteria zijn bepalend om een Maker Award te winnen: (1) Circulaire economie: Is het bedrijf duurzaam bezig op vlak van grondstoffengebruik, productontwerp, productie, verkoop, gebruik of einde leven? (2) Concurrentie op wereldschaal: Kan dit bedrijf concurreren met multinationals door een uitmuntend product of productieproces en slaagt het er in zijn producten te exporteren naar andere markten? (3) Technologische innovatie: Innoveert dit bedrijf via nieuwe technologieën en is het mee met de geest van de nieuwe industriële revolutie of het Internet of Things?