Eerste vrachtwagen met zero-emissiesysteem van Dearman getest

Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat drie maanden lang vrachtwagen met stille koeling op basis van vloeibare stikstof en revolutionaire Britse uitvinding 'Dearman Engine' uittesten.

Trefwoorden: #ainsbury’s, #air products, #CO2, #dearman engine, #energie, #milieu, #nox, #stikstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET.BE - De komende maanden test de Britse supermarktketen Sainsbury’s de eerste vrachtwagen uit die een nieuw koelsysteem op basis van stikstof aan boord heeft. De vrachtwagen zal worden ingezet voor de distributie van gekoelde levensmiddelen naar winkels in de omgeving van Londen.

Het hart van het nieuwe koelsysteem wordt gevormd door een revolutionaire Britse uitvinding, de 'Dearman Engine’, die de snelle expansie van vloeibare stikstof gebruikt om energie te leveren voor het gekoeld transport. Het systeem voorkomt de emissie van stikstofoxides (NOx) en fijnstof die dieselmotoren en -aggregaten veroorzaken.

Volgens leverancier Air Product, dat het systeem ontwikkelde, zal de vrachtwagen zal tijdens het drie maanden durende pilootproject 1,6 ton koolstofdioxide minder uitstoten, of het equivalent van 14.500 kilometer in een moderne personenauto. Het pilootproject zal bovendien 37 kilo stikstofdioxide en 2 kilo fijnstof besparen.

"Zo kunnen we traditionele, niet zeer milieuvriendelijke en luidruchtige dieselaggregaten vervangen door stille en zero-emissie koelunits om de vrachtwagen en de lading te koelen", aldus de fabrikant.

Paul Crewe, hoofd Sustainability bij Sainsbury’s: “Het zero-emissiesysteem van Dearman is echt opzienbarend. Een installatie aandrijven met vloeibare lucht, betekent letterlijk dat onze koeling op lucht draait!”