Minister Kamp heeft Delft Hyperloop-capsule onthuld

Vorige week onthulde Minister Kamp de Hyperloop-capsule van het Delft Hyperloop team van de TU Delft. Hiermee strijden ze in de finale van de Hyperloop Pod Competition in Californië.

Trefwoorden: #Elon Musk, #Henk Kamp, #Hyperloop, #Hyperloop Pod Competition, #Prins Constantijn, #transportmiddel, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: Delft Hyperloop )

ENGINEERINGNET.NL - De competitie is bedacht door Elon Musk, bekend van Tesla Motors en SpaceX, die de ontwikkeling van razendsnel vervoer door buizen wil stimuleren.

Met de druk op een knop zorgde minister Kamp ervoor dat de capsule met veel spektakel uit een buis van maar liefst 6 meter lang het podium op kwam rijden. Hij uitte zijn trots op het Delftse team en onderstreepte waar een klein land groot in kan zijn: duurzame innovatie.

Kamp: "De door TU Delft bedachte Hyperloop is een voorbeeld van een innovatie oplossing op wereldniveau die de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland kan versterken door bij te dragen aan sneller, duurzamer en efficiënter transport."

Prins Constantijn, de opvolger van Neelie Kroes als boegbeeld van StartupDelta, maakte de capsule symbolisch gereed voor de finale van de wedstrijd en toonde zich erg gecharmeerd van het innovatieve ontwerp.

Een van de vereisten van de competitie is dat er een testdummy mee rijdt in de capsule tijdens de finale. De Delftenaren hebben hun testdummy “Elon” genaamd en als finishing touch plaatste Prins Constantijn “Elon” in de capsule.

In de capsule is op een schaal van 1 op 2 een hyperdeluxe interieur met plaats voor 8 personen. De dames en heren van Delft Hyperloop beschrijven hun avontuur als een droom die uitkomt. Af en toe voelt het letterlijk alsof ze met 1200 km/uur stappen vooruit maken.

De capsules voor de competitie zijn prototypes op halve schaal. Door gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de capsule slechts 149 kilogram. De Delftse capsule is ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter in hoogte.

Mensen passen er dus nog niet in, maar toch moet het prototype een snelheid van 400 km/h kunnen behalen in het slechts anderhalf kilometer lange testtraject dat momenteel in de omgeving van de hoofdkantoren van SpaceX en Tesla wordt gebouwd voor de finale van de wedstrijd.

In een langere buis is het mogelijk dat het prototype van de TU Delft een topsnelheid van 1200 km/h behaalt. Het Delftse team verdedigt de Nederlandse eer in wat een strijd lijkt te worden met het Amerikaanse MIT.

Dat universiteitsteam won in januari de designfase, met Delft Hyperloop er vlak achter. Het Delftse team nam wel de prestigieuze “Pod Innovation Award” mee naar huis en werd internationaal geprezen om zijn innovatieve ontwerp.