Engie Axima België verwerft contract voor Ariane 6-lanceerinstallaties

ECLAIR6-consortium tekent contract van 200 miljoen euro met Centre National d’Etudes Spatiales voor bouw van koelinstallaties in lanceerzone van Guineese ruimtevaartcentrum ESA.

Trefwoorden: #ariane, #ariane 5, #ariane 6, #axima, #cnes, #eclair 6, #eiffage, #engie, #engie axima, #ruimtevaart, #space

Lees verder

research

( Foto: ESA / D. Ducros, artist view van Ariane 6 )

ENGINEERINGNET.BE - Het in klimaatengineering gespecialiseerde Engie Axima België mag een nieuw contract van 10 miljoen euro in zijn orderboek schrijven.

Het ECLAIR6-consortium onder leiding van het Franse Eiffage Génie Civil, ziet zich namelijk een opdracht van 200 miljoen euro toegewezen voor de bouw van de grondinstallaties op de terreinen van het Guineese ruimtevaartcentrum van ESA voor de lancering van de nieuwe Ariane 6-raket die momenteel nog in ontwikkeling is.

Naast het Franse Eiffage en diverse dochterondernemingen van dit bedrijf nemen ook de Belgische tak van Engie Axima en de Italiaanse funderingsspecialist ICOP deel aan het winnende consortium.

Tot de door het consortium verworven opdracht behoren de constructie van de volledige lanceerinstallatie, van een 6.000 ton wegende, 90 meter hoge mobiele servicekraan en de bouw van het aanpalende assemblagegebouw.

Het subcontract van ruim 10 miljoen euro voor Axima België slaat specifiek op de uitwerking van de HVAC- en koelingsinstallaties in de gebouwen die zich in de lanceringszone bevinden.

Als één van de landen die het Europese ruimtevaartprogramma financiert, kan België rekenen op een aantal compensaties voor zijn nationale industrie. Binnen het Ariane 6-programma is dit de eerste opdracht die in dat kader aan een Belgische onderneming wordt toegewezen. Engie Axima zelf is overigens al geruime tijd leverancier aan het ESA-ruimtevaartcentrum in Frans-Guyana.


ACHTERGROND
Het Ariane 6-programma moet de kost voor de lancering van de volgende generatie Europese draagraketten met de helft verminderen. De eerste lancering staat gepland op 31 december 2020.