Grootste schip ter wereld klaar voor eerste klus

Mammoetschip Pioneering Spirit, dat offshore platforms in één keer kan optillen, verlaat zaterdag de Rotterdamse haven voor de eerste klus op zee, na goed doorlopen testen.

Trefwoorden: #Allseas, #Mammoetschip, #offshore platforms, #Pioneering Spirit, #Rotterdamse haven

Lees verder

Techniek

( Foto: Allseas )

ENGINEERINGNET.NL - Het schip van Allseas is acht voetbalvelden groot, wat neerkomt op een lengte van 383 meter en een breedte van 124 meter. Het heeft als taak grote olie- en gasplatformen weg te halen. Tijdens één van de testen heeft het schip met haar hijsinstallaties 44.000 ton opgetild.

De Pioneering Spirit is in staat om grote platformen met een gewicht tot 48.000 ton in één keer op te tillen en te vervoeren. Tot nu toe kunnen schepen dit alleen in kleinere delen doen. Ook kan het schip pijpleidingen met diameters van 6 tot 68 inch leggen op een diepte tot 3500 meter. Dit met een recordsnelheid van ruim zeven kilometer per dag.

Na vertrek uit de Rotterdamse haven aanstaande zaterdag zijn er nog montage en demontage oefeningen gepland in de zuidelijke Noordzee. Het schip vaart vervolgens naar Noorwegen om de bovenkant van het 13.500 ton wegende Yme-platform van Repsol te verwijderen.

Als die klus is geklaard, vaart het schip terug naar Rotterdam waar de laatste vier hijsbalken worden geïnstalleerd. In de zomer van 2017 staat de volgende klus voor de Pioneering Spirit op de agenda: het demonteren van het olieplatform Brent Delta van Shell in de Noordzee.

Het schip verbleef anderhalf jaar in de haven van Rotterdam, om daar te worden afgebouwd. Hier werden de 65 meter lange balken van het hefsysteem geïnstalleerd. Pioneering Spirit is een schip van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas. Het is gebouwd bij DSME in Zuid-Korea en is geregistreerd onder Panamese vlag.