Investering tot 1 miljard euro voor twee tankvliegtuigen en infrastructuur

Nederland en Luxemburg hebben twee Airbus tanker-/transportvliegtuigen gekocht voor het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, alsmede het uitvoeren van medische evacuaties.

Trefwoorden: #A330, #Airbus, #ministerie van defensie, #MRTT-project, #Multi Role Tanker Transport, #tankvliegtuigen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Het MRTT-project (Multi Role Tanker Transport) is een voorbeeld van de toekomstgerichte samenwerking tussen Europese landen die het kabinet voorstaat, aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. België, Duitsland, Noorwegen en Polen hebben de intentie zich later aan te sluiten.

De aanschaf van de toestellen van het type A330 MRTT vormt een belangrijke bijdrage aan de schaarse tanker- en transportcapaciteit van met name de Europese Unie. Naast het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, voeren de MRTT-toestellen bijvoorbeeld ook medische evacuaties uit, zo nodig in intensive-care units.

De vloot wordt eigendom van de NAVO. Luxemburg en Nederland hebben exclusieve gebruiksrechten. Naast de aanschaf vallen ook instandhouding en operationele inzet onder het MRTT-project. Nederland is leidend in dit multinationale samenwerkingsproject.

De nieuwe toestellen krijgen Vliegbasis Eindhoven als thuisbasis. Ook registreert Nederland de toestellen en is het verantwoordelijk voor het toezicht op de luchtwaardigheid. Onderzocht wordt of het hier gelegerde European Air Transport Command de pool kan aansturen.

Kosten en personeel worden verdeeld op basis van het aantal vlieguren dat elk land nodig heeft. De verwachte levensduur van de vloot is 30 jaar. Het budget van de investering ligt tussen de 250 miljoen euro en 1 miljard euro.

Als België, Duitsland, Noorwegen en Polen inderdaad besluiten mee te doen, worden de ontwerpkosten ook met deze landen gedeeld. Dit leidt tot lagere kosten voor Luxemburg en Nederland. Het aantal vliegtuigen in de MRTT-vloot kan dan oplopen tot acht. Volgens het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft Vliegbasis Eindhoven voldoende militaire geluidsruimte voor al deze A330 MRTT-toestellen.

De twee deelnemende landen onderzoeken de mogelijkheid van samenwerking voor opleiding, training en het onderhoud met onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië. Eerstgenoemde ontvangt het eerste toestel in 2018. Groot-Brittannië vliegt al met de A330 MRTT’s.

Beide toestellen worden vanaf 2020 geleverd. Vanaf dat jaar stelt de luchtmacht haar twee KDC-10 toestellen geleidelijk uit dienst. Op die manier blijft de tanker-/transportcapaciteit van Defensie gegarandeerd.

Bij de aanschaf van A330 MRTT-toestellen zijn het Europees Defensie Agentschap (EDA), de Europese materieelorganisatie Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ARmement (OCCAR) nauw betrokken.