Ontwikkeling nieuwe lijmsoort voor vastzetten spoorrails

Het Nederlandse bedrijf EdilonSedra heeft een 2-componenten silaanlijm ontwikkeld, die veiliger is voor de gezondheid en ongevoelig voor water, wat uniek is.

Trefwoorden: #2-componenten silaanlijm, #EdilonSedra, #lijm, #lijmsoort, #spoorrails

Lees verder

Techniek

( Foto: EdilonSedra )

ENGINEERINGNET.NL - Op bruggen, in steden en in tunnels liggen de spoorrails vaak op of in betonnen platen. De rails worden met speciale elastische lijmen in de platen vastgezet.

"Op plaatsen waar installatie van sporen met (ballast)stenen en dwarsliggers niet mogelijk is, moet er gezocht worden naar andere oplossingen", vertelt Gerrien van der Houwen, R&D-manager bij EdilonSedra. "Bijvoorbeeld op bruggen in verband met het gewicht. Of in tunnels omdat het spoor bij onderhoud toegankelijk moet zijn. Denk ook aan stedelijke gebieden waar geluids- en trillingsvermindering een rol spelen bij de constructie en materiaalkeuze."

EdilonSedra is gespecialiseerd in railbevestigingsystemen voor deze sporen. Van der Houwen: "Omdat we onze lijmen bij verschillende weersomstandigheden verwerken, is die expertise essentieel. De lijm moet namelijk vloeien, ongeacht of de rails zich in de tropen of in Scandinavië bevinden. Andere aspecten waar we rekening mee houden, zijn geluids- en trillingsvermindering."

Een voorbeeld is de Erasmusbrug in Rotterdam. "Deze brug ligt midden in het centrum van de stad. Voetgangers, fietsers, auto’s en de tram gebruiken de brug intensief. Om trillings- en geluidsoverlast te beperken, is de spoorconstructie vastgezet met onze lijm. Daardoor veert de spoorrails maar 2 à 3 millimeter wanneer de tram eroverheen rijdt."

"Voor ons polyurethaanproject doen we een beroep op de WBSO om de onderzoekskosten te beperken", vervolgt hij. Met de WBSO helpt het ministerie van Economische Zaken bedrijven om de financiële lasten van onderzoekskosten te verlagen.

"Het gebruik van bijvoorbeeld polyurethaanlijm staat onder toenemende druk. Dit komt door de chemische samenstelling van dit type producten. Daarom hebben we een 2-componenten silaanlijm ontwikkeld. Hierop vroegen we in 2010 wereldwijd octrooi aan. Uniek is dat de lijm niet alleen veiliger is voor de gezondheid, maar ook ongevoelig voor water. Daardoor kunnen we de 2-componenten silaanlijmen in vochtige klimaten goed verwerken."

In eerste instantie zijn de silanen verwerkt als voegvulling. Bijvoorbeeld in Bergen (Noorwegen), waar het zo’n beetje 200 dagen per jaar regent. "Ook bij de nieuwe tramverbinding in Doha (Qatar) zijn de silaanelastomeren toegepast. Voor deze klant was het vereenvoudigde installatieproces belangrijk. Een aantal voorbehandelingsstappen zijn niet nodig." Binnenkort introduceert EdilonSedra de silanen ook als spoorstaafbevestiging.

De laatste jaren zijn er steeds meer eisen aan duurzaamheid, het milieu en de CO2-uitstoot, ervaart Van der Houwen. "Nederland loopt in haar ambities voorop, samen met de Fransen. Wij willen daar als bedrijf in meegaan. Maar lijmen zijn traditioneel petrochemische producten, afkomstig uit de aardolie-industrie."

"Daarom werken we samen met de Universiteit Wageningen. We onderzoeken of we reststromen van de voedselketen kunnen verwerken in onze producten. Wageningen loopt voorop en wij maken graag gebruik van hun expertise."