Groen licht voor herstart oliewinning door NAM in Schoonebeek

Pijpleiding voor waterinjectie in lege gasvelden in Twente mag hervat worden. Dat meldt Nederlandse Aardolie Maatschappij in een mededeling.

Trefwoorden: #nam, #nederlandse olie maatschappij, #oliewinning, #Rossum-Weerselo, #schoonebeek, #Schotman, #waterinjectie

Lees verder

Techniek

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse Aardolie Maatschappij mag de leiding die injectiewater transporteert tussen De Hulte en Rossum opnieuw in gebruik nemen. Staatstoezicht op de Mijnen heeft hiervoor groen licht gegeven.

Dat betekent dat ook de olieproductie in Schoonebeek, en daarmee samenhangend de waterinjectie in Twente weer kan hervatten. Bij de oliewinning komt productiewater vrij dat met behulp van de gerepareerde injectiewatertransportleiding getransporteerd wordt naar Twente om daar geïnjecteerd te worden in het lege gasveld Rossum-Weerselo.

Omdat waterinjecties politiek gevoelig liggen, heeft NAM beslist de winning eerst media september te hervatten. Bij omwonenden leeft de vrees voor verzakkingen, contaminatie van het grondwater en gezondheidsrisico's. "Of de pijpleiding ook op langere termijn in gebruik zal blijven, hangt af van de uitkomst van dat lopende evaluatieonderzoek. Naar verwachting neemt minister Kamp hierover eind dit jaar een besluit", meldt NAM in een mededeling.

CEO Gerald Schotman (foto): “Naast economische en werkgelegenheidsaspecten vind ik het ook belangrijk dat er duidelijkheid komt over de korte en langetermijnbeslissingen en dat deze op elkaar zijn afgestemd. Ik wil hiervoor graag ruimte geven aan alle betrokken partijen.”