Leids onderzoek: planten verbouwen op Mars (+video)

13 Leidse studenten hebben een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar mogelijkheden om planten op Mars te verbouwen.

Trefwoorden: #bacterie, #crowdfunding, #Mars, #onderzoek, #planten verbouwen, #Universiteit Leiden

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Leiden )

ENGINEERINGNET.NL - Marsgrond bevat een voor mensen giftige stof (perchloraat), waardoor alles wat groeit op die grond ook giftig is voor ons. Als mensen in de nabije toekomst naar Mars gaan, levert dat problemen op.

Voldoende voedsel meenemen is niet mogelijk, dus ter plekke eten verbouwen is de enige oplossing. De studenten onderzoeken hoe een bacterie de stof kan afbreken, zodat er ook zuurstof vrijkomt. Ze gaan dit doen in een bioreactor met Marsgrond.

Het onderzoeksproject wordt geheel door de studenten zelf opgezet, geleid en uitgevoerd. Daarbij hoort ook de financiering van bijvoorbeeld materialen, zoals de stof perchloraat, nagemaakte Marsgrond en labmaterialen.

Ze gebruiken geavanceerde technieken, zoals een machine om de zwaartekracht op Mars in het laboratorium na te bootsen. Met crowdfunding hopen zij een deel van het project te bekostigen.

Het project is onderdeel van de grootste competitie op het gebied van synthetische biologie, namelijk de international Genetically Engineered Machine (iGEM) competition, georganiseerd door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT).

De studenten zullen hun bevindingen presenteren op een grote bijeenkomst (de Giant Jamboree) in Boston in oktober 2016.


Video: