Katrien Even: “Energiecontracten kunnen veel beter” - interview

Hoe brengen we energieverbruikers dichter bij het energiesysteem? Katrien Even van PowerPulse gelooft dat verbruikers moeten zoeken naar alternatieve trajecten.

Trefwoorden: #energie, #energiecontracten, #energieverbruik, #PowerPulse, #Smart Grid School, #Smart Grids Flanders

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deelnemers aan de jaarlijkse Smart Grid School zullen een snelle introductie krijgen in de slimme energiewereld en een goed zicht op de hete hangijzers van vandaag.

“Als energieverbruikers dichter bij het systeem komen en er een slimme kijk op ontwikkelen, dan kunnen ze op verschillende manieren kosten besparen”, zegt Katrien Even (PowerPulse). Op 19 oktober, de tweede dag van de SG School, geeft zij een presentatie over het thema.

SGF: Waarom is die toenadering tot het energiesysteem zo belangrijk?
Katrien Even: ‘Vandaag kunnen individuele industriële klanten heel wat kosten besparen door slim met hun energie om te gaan. Zo help ik bij PowerPulse klanten om hun energiecontracten optimaal af te stemmen op hun verbruikersprofiel. In een energiecontract kunnen immers heel wat clausules zitten - zoals ingestelde prijslimieten - die een bedrijf beperken in z’n reactiemogelijkheden op prijsprikkels vanuit de markt.

Zaken als loadshifting en flexibel verbruik worden soms contractueel ingeperkt en dat kan grote gevolgen hebben. Zeker nu we in de komende jaren op meer regelmatige basis negatieve uren verwachten op Belpex. Ik geloof dat bedrijven op vlak van energiecontracten nog heel wat verbeteringen kunnen doorvoeren.’

SGF: Zelf energie produceren is natuurlijk ook een vorm van toenadering?
Even: ‘Uiteraard, en in Vlaanderen zijn er al heel wat industriële verbruikers met een eigen productie. Soms is die procesgebonden – bijvoorbeeld bij bedrijven die veel stoom en warmte in hun processen hebben en een WKK plaatsen.

Op vlak van zonnepanelen en windmolens is er nog een groot potentieel, maar we zien toch vooruitgang sinds de Energiebeleidsovereenkomst energie-intensieve bedrijven verplicht te investeren in eigen productie. Je krijgt ook een top-down effect: grotere KMO’s kiezen er nu ook sneller voor.

In elk geval, wanneer wij een analyse maken voor een individuele, industriële klant, dan kijken we niet alleen hoe die zijn energie aankoopt, maar ook of er productie is en hoe die aan de eigen energienoden wordt gekoppeld.

Na de analyse van de huidige situatie gaan we dan kijken of er betere alternatieven zijn. Moet men andere producten kopen of de aankoop doen op andere markten?’

SGF: U legt een sterke klemtoon op die markten?
Even: ‘Klopt, in mijn presentatie op de Smart Grid School wil ik bedrijven tonen wat er mogelijk is door van markt te veranderen. We gaan kijken welke huidige markten er zijn - Belpex, Endex, intradaymarkt - en welke toekomstige risico’s en kansen die inhouden.

En we gaan alle markteconomische factoren bekijken die impact hebben op de kosten voor eindverbruikers. Ik vergelijk onze situatie ook met die van de buurlanden, want we leven niet in een vacuüm. Wat er in Nederland en Frankrijk gebeurt, heeft impact op de Belgische markt.’


(bron en foto: Smart Grids Flanders)