Twee derde van Belgische ondernemers bezorgd over gevolgen Brexit

Belgische bedrijfsleiders maken zich zorgen over de mogelijke impact van de Brexit op hun onderneming. 67% van hen houdt rekening met negatieve gevolgen, blijkt uit een enquête van Deloitte.

Trefwoorden: #bedrijfsleider, #brexit, #deloitte, #Herman Van Rompuy, #Piet Vandendriessche

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deloitte )

ENGINEERINGNET.BE - Zo’n 1000 deelnemers woonden een webinar bij dat Deloitte over de Brexit hield. Voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy was gastspreker.

Een online enquête na het webinar gaf aan dat een verrassend grote meerderheid van de deelnemers zich zorgen maakt. Op de vraag “Welke impact denkt u dat de Brexit op uw bedrijf zal hebben?” antwoordde 67,2% met het ongenuanceerde 'een negatieve impact'.

“Wat ons verbaast, zijn niet zozeer de negatieve gevoelens, maar eerder het hoge percentage mensen dat zich zorgen maakt”, merktPiet Vandendriessche, CEO van Deloitte, op. “Ze hebben uiteraard gelijk om waakzaam te zijn. Maar met de juiste begeleiding kunnen Belgische bedrijven leren hoe ze zakelijke opportuniteiten kunnen identificeren.” Gezien een groot deel van de Belgische export naar het VK gaat, is België een van de EU-lidstaten die het meest zijn blootgesteld aan de gevolgen.

“Het is onmogelijk te voorspellen welk soort handelsakkoord het Verenigd Koninkrijk wil”, meent gastspreker Herman Van Rompuy. “Het VK wil geen deel uitmaken van de interne markt, wat Noorwegen wél doet. Het VK wil ook geen douane-unie voor goederen zoals de Europese Unie met Turkije heeft. Het VK wil toegang à la carte tot de interne markt. Zij kunnen sectorale overeenkomsten onderhandelen, zoals de EU heeft met Zwitserland. Maar daar zijn 20 jaren van onderhandelingen aan voorafgegaan.”