Vlaams Minister Ben Weyts investeert in vergroening binnenvaart

Ben Weyts lanceert twee complementaire maatregelen gericht op het vergroenen van de binnenvaart. Milieuvoordelen moeten in concrete maatregelen op het terrein omgezet worden.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #binnenvaart, #steunmaatregelen, #vergroenen

Lees verder

Nieuws

( Foto: nv De Scheepvaart )

ENGINEERINGNET.BE - De binnenvaart is een belangrijke partner van tal van Vlaamse bedrijven. Om het vervoer op een steeds milieuvriendelijkere wijze te laten verlopen is modernisering van de vloot een continue vereiste.

Ben Weyts: “De binnenvaart bruist van innovatie. We investeren gericht om de dynamiek in de sector te ondersteunen. Zo wordt de binnenvaart nog verleidelijker voor ondernemers die de file op de weg beu zijn. Op de waterweg wacht een ijzersterk alternatief, duurzamer dan ooit”.

Een eerste steunmaatregel beoogt de hermotorisatie van kleine schepen (< CEMT klasse IV). Een tweede steunmaatregel beoogt het toepassen van nabehandelingstechnieken, zoals een roetfilter of katalysator, aan boord van middelgrote en grote schepen (≥ CEMT klasse IV).

Beide steunmaatregelen gaan uit van een investeringssteun. Deze financiële tegemoetkoming is éénmalig en is 50% van de investeringskost, maar wordt begrensd tot maximaal 50.000 euro per schip.

De steunmaatregelen zijn erop gericht om de binnenvaartvloot te moderniseren, waarbij terzelfdertijd de luchtkwaliteit in Vlaanderen verbeterd wordt en ook de concurrentiepositie van de binnenvaart in Vlaanderen verder versterkt wordt. Dit maakt dat de modus verder kan blijven instaan voor de bevoorrading van bedrijven die aan de waterweg gelegen zijn.

Binnenvaartondernemingen die in aanmerking wensen te komen voor deze steunmaatregelen kunnen vanaf 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017 bij de Vlaamse Waterwegbeheerders Waterwegen en Zeekanaal of nv De Scheepvaart voor concrete initiatieven een aanvraag indienen.