TNO ontwikkelt 3D röntgen voor kwaliteitscontrole hout

Door ‘normale’ 2D röntgenbeelden op elkaar te stapelen ontstaat een 3D beeld waarmee het binnenste van het hout van alle kanten te bekijken is, om zo breuken op te sporen.

Trefwoorden: #3D röntgen, #kwaliteitscontrole hout, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - In Scandinavische landen is het gebruik van röntgen bij kwaliteitscontroles van hout al jaren in zwang. Complete bomen gaan er door de röntgenmachine. Door ‘normale’ 2D röntgenbeelden op elkaar te stapelen ontstaat een 3D beeld waarmee het binnenste van het hout van alle kanten te bekijken is. Breuken en andere onvolkomenheden zijn dan snel gezien.

“Het ligt voor de hand die techniek ook op kleinere schaal toe te passen in de houtverwerkende sector in Nederland,” zegt Harry Logtenberg, projectleider van het technologiecluster hout van TNO. Dit cluster werkt aan een proof-of-concept en zoekt naar andere partijen om daaraan deel te nemen.

Logtenberg: “We hopen op de kennis en deelname van andere houtverwerkende bedrijven, maar ook van ondernemingen die participeren in de daadwerkelijke ontwikkeling van de scanner en de bijhorende software.”

Nederland telt een flink aantal bedrijven die hout verwerken tot bijvoorbeeld kozijnen of andere houtmaterialen voor de bouwsector. Carel Doornenbal, directeur van houtbedrijf TimmerSelekt Doornenbal, stelt: “De huidige visuele controle van hout vergt veel tijd, concentratie en mensenkracht. Het is een kostenpost, en dan nog is de kwaliteitscontrole niet waterdicht of altijd even consequent. Dat lijkt anders te kunnen als we een 2D en 3D röntgenscanner inbouwen in onze productieprocessen. We weten dan meer over de kwaliteit, tegen lagere kosten. Het scheelt vooral in het aantal arbeidsplaatsen.”

De inzet van röntgen moet leiden tot minder verlies en dus een beter rendement voor houtverwerkers. Logtenberg: “Hout is een fantastisch product en visueel vaak prachtig. Maar om hout echt te kennen, moeten we het van binnen kunnen bekijken. Dat bleek deze zomer ook in Friesland, toen de houten mast van schip ineens afbrak, helaas met fataal gevolg. De echte kracht van hout blijkt pas als we röntgen gebruiken.”

Carel Doornenbal doet een beroep op de innovatiekracht van de houtbedrijven in Nederland en van de bouwsector. “De timing is precies goed, want de volumes beginnen weer behoorlijk toe te nemen nu de crisis achter ons lijkt te liggen. Om die volumes bij te houden en tegelijk kosten te besparen en kwaliteit te handhaven, lijkt 3D röntgen de ideale oplossing. Ik verwacht het bewijs de komende tijd te gaan zien.”