ENGIE Electrabel engageert zich in een grootschalig milieuproject

In aanwezigheid van de Waalse Minister Carlo Di Antonio heeft ENGIE Electrabel de installatie ingehuldigd die instaat voor de evacuatie van vliegassen van de terril van Hénâ in Flémalle.

Trefwoorden: #ENGIE Electrabel, #Flémalle, #milieu, #milieuproject, #terril van Hénâ

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Deze unieke werken in België kondigen een nieuw leven aan voor de site en tonen de wil van ENGIE Electrabel om haar industriële activiteiten op een verantwoordelijke manier uit te voeren.

De assen van de terril zullen een tweede leven kennen en zullen worden gevaloriseerd in de cementindustrie. Bovendien zal de historische site omgevormd worden tot een publieke groene zone in samenwerking met het begeleidingscomité van omwonenden.

De terril van Hénâ bevindt zich in Flémalle en omvat 1,7 miljoen m³ vliegassen. Deze assen zijn afkomstig van de verbranding van steenkool in de elektriciteitscentrale Les Awirs tussen de jaren ’50 en ‘70. Ten gevolge van een verschuiving in de terril, werd de opslag in 1972 stopgezet. Er werd vervolgens meetapparatuur geplaatst om de staat van de terril te controleren en de veiligheid te garanderen.

In 2002 concludeerde een onafhankelijke studie dat de vliegassen geëvacueerd moesten worden om de veiligheid van de site definitief te garanderen. ENGIE Electrabel heeft de meest diepgaande studies uitgevoerd om de verschillende mogelijke technische oplossingen te bestuderen en heeft de meest veilige manier gekozen om het vliegas te evacueren en met de minste impact voor de omwonenden.

De vliegassen zullen via een transportband van 1,7 km naar schepen afgevoerd worden die aangemeerd liggen aan de kade van de Maas. De werf, om deze installatie op te bouwen, is van start gegaan in mei 2015 en is nu afgerond. De evacuatie van het vliegas kan dus nu van start gaan conform het voorziene tijdsschema en met respect voor het strikte kader dat werd opgelegd door de vergunning.

De evacuatiewerken en de ontwikkeling van de groene site zijn toevertrouwd aan de organisatie Recybel (partnership tussen ENGIE Electrabel en de cementfabrieken CBR en CCB) die het beheer van de evacuatie, het transport over de rivier, en de valorisatie van de vliegassen op zich zal nemen.

De herbestemming van het vliegas in het productieproces van cement is een centraal element binnen de duurzame aanpak die het grootschalige project richting heeft gegeven.