“De technologie is er, nu nog smart grid business !” - interview

Magnus Lindén (Sweco Sweden) plaatst vanuit Zweeds perspectief vraagtekens bij de geliberaliseerde energiemarkt. Ontdek zijn visie en ga mee in discussie op de Smart Grid School in Genk.

Trefwoorden: #Magnus Lindén, #smart grids, #Smart Grids Flanders, #Sweco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Smart Grids Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Van 18 tot 20 oktober vindt de jaarlijkse, driedaagse Smart Grid School van Smart Grids Flanders plaats. Mis dit unieke bijscholings- en netwerkmoment niet en schrijf U in voor het volledige traject of een dag naar keuze.

Op de openingsdag in Genk spreekt Magnus Linden Sweco Sweden over het onderwerp Toekomstige energiesystemen vanuit een Scandinavisch perspectief van twintig jaar liberalisering. Een gesprek.

SGF: Wat is er zo bijzonder aan het Zweedse perspectief
Magnus Linden
: Onze energiemarkt is al twintig jaar geliberaliseerd. Ik denk dat we klaar zijn voor een fundamentele discussie. Sterker: ik denk dat we bepaalde vragen moeten stellen, zelfs al hebben we geen pasklaar antwoord.

Er is immers een duidelijk probleem. We hebben allerlei smart grid technologieen, maar de business blijft achterwege. Dat komt omdat klanten, DSOs en leveranciers zo strikt gescheiden zijn. Leveranciers moeten vandaag op het middaguur vastleggen hoe het verbruik van hun klanten er morgen van uur tot uur zal uitzien.

Als klanten of DSOs hun verbruiksprofiel aanpassen, ontstaat er een onbalans die de leverancier economisch zuur kan opbreken. Als we die situatie niet aanpakken, kunnen we nog heel wat proefprojecten met smart grids doen zonder dat we ooit een doorbraak zullen zien.

DSOs en leveranciers moeten kunnen samenwerken om optimaal gebruik te maken van de flexibiliteit van klanten. Kijk naar de VS, waar de energiemarkt niet geliberaliseerd werd... Waarom worden er in Californie zoveel meer slimme toepassingen gebruikt We moeten ons die vraag durven stellen.

SGF: Krijgen deelnemers aan de SGSchool ook het antwoord op die vraag te horen
Linden
: Ik heb geen pasklaar antwoord, maar wel twintig jaar ervaring. Ik wil graag delen wat ik gaandeweg geleerd heb.

Ik zie een mogelijke oplossing en wil daar graag over discussieren met de aanwezige energieprofessionals op de Smart Grid School. Ik hoop op een interactieve uitwisseling. Ik wil deelnemers ook bewust maken van de problematiek. Bedrijven kunnen dit niet alleen oplossen, de regulator moet mee willen en de nodige politieke veranderingen bepleiten.

SGF: Welke stappen vooruit zijn er de afgelopen twintig jaar gezet in Zweden
Linden
: We zitten eindelijk in de fase waarin de netwerkbeheerders interessante dingen doen met de data afkomstig van slimme meters. De gegevens worden niet langer alleen voor de afrekening gebruikt.

Men gaat nu bv de tariefzetting herbekijken. Op basis van historische gegevens uit slimme meters kunnen we berekenen wat de winst was geweest bij een andere tarifering. Verliesberekening wordt trouwens ook mogelijk.

Op dat vlak kan Zweden wel wat praktische tips geven met betrekking tot de installatie van slimme meters. Om data te bekomen die geschikt zijn voor verliesberekeningen, is het immers belangrijk om je systemen op een bepaalde manier in te stellen...

Geboeid?
Schrijf je in voor de Smart Grid School op dinsdag 18 oktober Genk, woensdag 19 oktober Brussel of donderdag 20 oktober Zaventem (link hieronder).