UGent-studenten bestrijden waterschaarste met zelfgemaakte dop

Voor een ontwerpwedstrijd hebben UGent-studenten een structuur (combinatie van 3D-printing en biotechnologie) ontwikkeld die water uit de lucht kan halen om waterschaarste te bestrijden.

Trefwoorden: #3D-printing, #biotechnologie, #Dewpal, #iGEM, #UGent, #waterschaarste

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste. Daar wilden de studenten van de Universiteit Gent iets aan doen. Ze ontwikkelden een zelf geprinte dop, die water kan ontvangen uit de lucht.

Voor het ontwerp haalden de studenten inspiratie bij het schild van de woestijnkever, die de dauwdruppels op zijn schild condenseert om niet uit te drogen. Ze modelleerden het schild van de kever in 3D.

De structuur ziet eruit als een dop in de vorm van een halve bol, en kan op een fles geschroefd worden om water handig op te vangen (Afbeelding in bijalge)

Student Bram Danneels: “We doopten de structuur Dewpal, wat in het Nederlands zoveel betekent als ‘watermaatje.’ Samen met negen andere studenten en doctoraatsstudenten werkt hij aan het project.

Het materiaal waaruit de Dewpal geprint is, ontwikkelden ze zelf en is een bijzonder staaltje biotechnologie. Het bevat onder andere een eiwit dat al in de natuur voorkomt: het vormt ijskristallen en helpt om wolken te vormen uit gecondenseerd water.

Zo zorgt het ervoor dat de condensatie zo optimaal mogelijk verloopt en er dus zo veel mogelijk water uit de lucht gehaald wordt.

Met dit ontwerp trekken de studenten op 27 oktober naar de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston, in de Verenigde Staten. Aan die wedstrijd nemen verschillende andere teams van over de hele wereld deel om hun project rond synthetische biologie voor te stellen aan een jury.